Dubová top patnáctka roku 2015

K pravidelnému bilancování Radia Wave se na sklonku roku přidala i Scéna s Jakubem Johánkem. Co nejlepšího se urodilo v průběhu uplynulého roku na dubové scéně? Podívejte se na patnáctku výjimečných producentů, hudebníků, zpěváků a labelů, kterých jsme si ve vysílání od začátku roku 2015 všímali.

Alpha Steppa – Rooted and Grounded – Steppas Records

O hudbě britského mladíka pod pseudonymem Alpha Steppa se říká, že prý zní jako Mala v taoistickém chrámu. Producent rodinnými vazbami spjatý s těžkou váhou ostrovního dubu, projektem Alpha and Omega, v současnosti šéfuje respektovanému labelu Steppas Records a se svým typickým stylem a otevřenou myslí surfuje po celém světě. Aktuální dvojalbum Rooted and Grounded vyšlo 10. října 2015.

Stand High Patrol – A Matter of Scale – Stand High Records

Stand High Patrol rozhodně nejsou klasickým zástupcem frankofonního dubu. Selektor Rootystep, operátor MacGyver a MC Pupajim se od přelomu tisíciletí prezentují hybridním dynamickým stylem, který sami nazývají jako „Dub a Dub“. Jejich produkce je silně inspirovaná digitální érou let osmdesátých, a i když se bezpochyby řadí k současným špičkám tohoto žánru, jako jsou Mungo's Hi Fi, Conscious Sounds nebo Jahtari, jejich projev s přesahy mimo žánr bez problémů poznáte. Zatím poslední deskou bretaňských mušketýrů je ŁA Matter of Scale“, která vyšla na začátku roku 2015 na domácím labelu Stand High Records. Parta z deštivého Brestu, která má ve svém středu charizmatického vokalistu Pupajima, se 30. ledna 2016 poprvé představí v Praze.
Eklektickou audiovizuální show v plné sestavě bude hostit multifunkční prostor MeetFactory a koncert se mimo jiné uskuteční jako oslava deseti let fungování pořadu Scéna s Jakubem Johánkem na Radiu Wave.

Vibronics – The Return of Vibronics – Scoops

Fenomén Vibronics se na scéně pohybuje neuvěřitelných dvacet let. Projekt z Midlands se v tomto roce vrátil na scénu s nekompromisní dubovou misí pojmenovanou The Return of Vibronics. 22. června vyšlo album s dvanácti exkluzivními skladbami, na kterých se podíleli jamajský harcovník Michael Prophet, DemonFM eminence I-Mitri, dvorní zpěvák Madu Messenger, Macka B, a poprvé se v jedné ze skladeb Stevea Vibronicse objevila i politická aktivistka Sumati Bhardwaj a.k.a. Soom T. Je vskutku neuvěřitelné, s jakou vytrvalostí Steve Vibronics Gibbs přistupuje k rozvoji reggae a dubu nejen v Británii. Náš obdiv si zaslouží i za to, jakým způsobem svůj tak charakteristický styl stále vybrušuje, ale zároveň posouvá dál. A navíc, kdyby se měl někdo ze současné dubové scény stát kandidátem na gentlemana basové scény, byl by to právě on.

Massive Dub Corporation – Time for the Bus – ODG

Ve francouzském městečku Bourges se před pár lety zrodila zajímavá formace Massive Dub Corporation. Sympatická čtveřice Bruno, Antoine, Thomas a Julien se v posledních letech zavřela do studia a výsledkem je nadupaná deska Time for the Bus. Vydavatelství Original Dub Gathering tak má po delší době v katalogu vokální all-star team. Na desce totiž spolupracují David Hinds ze Steel Pulse, Charlie P, Tippa Irie nebo Ranking Joe. V posledních měsících vydavatelství Original Dub Gathering obecně pořádně zatopilo pod kotlem. Už nevychází pouze nahrávky nováčků na scéně, ale na vydavatelství se obrací i matadoři francouzské dubové rodiny.

Beam Up – Innerstand – Barely Breaking Even

Beam Up je jeden z mnoha pseudonymů v Británii narozeného Briana Maye. Producent, kterého můžete znát i pod „aliasem“ DJ Delay, strávil posledních deset let na ose Melbourne–Berlín–Ósaka a v každém z měst svůj život spojil s tamní reggae dubovou scénou. V letošním roce mu ve vydavatelství Barely Breaking Even vyšla výjimečná deska Innerstand, která je jeho osobní poctou Kingovi Tubbymu. May k muzice přičichnul již v šesti letech, kdy byl vybrán do londýnského swingového bigbandu. Postupem času ho ale něco začalo táhnout k protinožcům, a tak se v sametovém roce 1989 přesunul do Melbourne. V australském velkoměstě po dvanáct let moderoval oblíbenou reggae show na stanici PBS. V poslední dekádě mimo jiné stihl žít v japonské Ósace, kde se stal hostujícím členem projektu Bush of Ghosts a dal se do kupy se členy legendárních Dry and Heavy.

City Kay – Daystar –- Remove Ya Sound

City Kay je jedinečný francouzský reggae dubový projekt inspirovaný zlatou érou roots reggae. Jejím duchovním otcem je talentovaný zpěvák MC Jay Ree, který mimo jiné od počátku nového tisíciletí působí v proslulých Zenzile. 13. dubna 2015 City Kay na labelu Remove Ya Sound vyšlo přelomové album Daystar, na kterém hostuje i slavný Jamajčan Cornell Campbell. Hlavní přínos téhle party z francouzského severozápadu je v různorodosti. Žánrová rozkročenost rozhodně dělá z této šestice mladých instrumentalistů víc než nudný backing band. City Kay vás během jednoho vystoupení dokáže provést světy jazzových standardů, autentického roots reggae à la Dennis Brown, ale i rozběhat na klasický UK stepper, při kterém se u Korg MS2000 láme baskytarista Peter Pat.

Basque Dub Foundation – Assault – Heartical Sound

Basque Dub Foundation je projekt baskického rodáka Iňakiho Yarritua. Žijící veteran, usazený v Londýně, má za sebou úctyhodnou kariéru rádiového DJe, žurnalisty, promotéra, eklektického kapelníka a především studiového inženýra. Yarritu se na konci léta přihlásil s riddim EP Assault, které vydává pařížské vydavatelství Heartical Sound. Yarritu se na reggae scéně poprvé objevil na konci 70. let, kdy v rodném Bilbau vysílal na místním rádiu, a z nadšeného žurnalisty se postupně stal aktivním promotérem. V průběhu let osmdesátých už začal skládat vlastní muziku a velký zlom nastal, když se dostal do kontaktu s Mad Professorem. Jeho první španělské turné totiž supportoval s Basque Dub Foundation soundsystémem. Od soundsystému už ale byl jen krůček k vytvoření uznávaného backing bandu. S ním Yarritu objel celý svět a na nekonečných šňůrách se seznámil s Culture, Burning Spearem nebo The Wailers. Z Basque Dub Foundation se stala uznávaná kapela, která za posledních dvacet let doprovázela takové zpěváky, jako jsou Earl 16, Kenny Knots, Anthony Johnson, U Brown, Tenastelin nebo The Heptones. Yarritu je navíc multiinstrumentalista a všechny jeho současné nahrávky vznikají kompletně v jeho režii. Tak není nic divného, když ho při jednom vystoupení uvidíte kouzlit na melodiku, klávesy, různé dechové nástroje a nejčastěji kázat na baskytaru.

Pablo Raster – Art of Dub – Elastica Records

Pablo Raster je poctivý italský producent, který se může pochlubit tisícovkou odehraných koncertů po celé Evropě. Ani v rámci studiové činnosti to není žádný zelenáč a v průběhu své kariéry ovlivnil desky projektů, jako jsou Madaski, Vlastur, Dziga nebo Kasia Malenda. V průběhu léta mu na značce Elastica Records vyšlo debutové sólové album Art of Dub, kterému jeho grafickou podobu vnuknul uznávaný Jamajčan Michael Thompson. Pablo se na italské reggae dubové scéně etabloval už kolem roku 2002, kdy založil klasickou koncertní sestavu pod názvem Raster. V témže roce se kapela uvedla debutem Arrivi E Partenze, který bez dlouhého váhání vydal label One Love. Po letech koncertování a několika dalších albech, z nichž některá produkoval italský dubster Paolo Baldini, se z Raster stala vyhledávaná festivalová kapela. Raster se tak několikrát ukázali v programu španělského festivalu Rototom Sunsplash, Bombay Summer nebo v rámci domácí akce Ephebia.

Alborosie meets King Jammy – Dub of Thrones – Greensleeves Records

Italský rastaman Alberto D’Ascola aka Alborosie po svém přesunu na Jamajku nahrál desítky celosvětově úspěšných singlů a bodoval ve všech možných žebříčcích. U nás v letošním roce bodoval albem Dub of Thrones. Album, které vyšlo 14. dubna na značce Greensleeves Records, je striktní dubová kolaborace s legendou jamajské historie Kingem Jammym. D’Ascola se na reggae scénu přiřítil, jak Italům jejich nezkrotný temperament káže. Úspěch jeho superhitů Rastafari Anthem, Kingston Town, Slam Bam nebo Herbalist bezpodmínečně souvisel s vrcholným obdobím new roots, ale samozřejmě i s jeho pracovitostí a talentem, který ho katapultoval mezi nejžádanější vokalisty a festivalové taháky. Postupem času se ale stále častěji vrhal do dubových experimentů, a tak na začátku tohoto desetiletí vznikly klasické desky jako Dub Clash, Dub the System nebo aktuální Dub of Thrones.

Label Tuff Scout

Značka Tuff Scout má pomyslné ústředí v Out on The Floor Records na Inverness Street, což je malá ulička nedaleko vstupu do metra stanice Camden Town. Dvojice Gil Cang a J. Travis od roku 2011 chrlí až neuvěřitelné množství titulů a její závodní tempo kupodivu nijak neovlivňuje vysoký standard její produkce. Za rok 2015 Tuff Scout vydal v uvozovkách pouze sedm sedmipalcových desek, ale zato většinu z nich můžete bez problémů slyšet na dancehallech po celém světě. Tuff Scout do výčtu nejzásadnějších projektů za rok 2015 prostě bezpodmínečně patří.

AMJ Collective

AMJ je skupina hudebníků a vokalistů z Velké Británie, Kuby a Kolumbie. Jádro tvoří bubeník Andy Clarke, baskytarista Mark Spence a především úspěšný producent a studiový inženýr John Hollis. Tahle nerozlučná trojice, spolupracující s řadou jihoamerických vokalistek, se v letošním roce přidala do skvělého projektu střední školy z Malmesbury. Společně se studenty nazkoušela koncertní program a vystoupila na festivalu Womad. Je nutno podoktnout, že zmiňovaná spolupráce vnesla do jejího projevu čerstvou energii. Nejzářnějším příkladem je rozhodně živá verze letošního singlu Believe, kterou mimo jiné remixoval přítel skupiny a legendární bristolský dubový harcovník Rob Smith a.k.a. RSD.

Label Reality Shock

Původně to byl pomalu se rozvíjející lokální label, ale od roku 2003 prošel tento ambiciózní projekt důležitým vývojem. Reality Shock je svým způsobem hnutí, za kterým stojí velmi pracovitý muzikant a producent Kris Kemist. Kořeny dnes už velké zavedené značky sahají do počátků fungování soundsystému Psalm 1 Sound a opírá se především o činnost silně zastoupené karibské komunity v britském Readingu. Tamní malá, ale o to semknutější reggae scéna je navíc pomyslným hnízdem skvělého projektu UpperCut Band. V současnosti celosvětově zavedená backing band kapela, v jejímž středu řádí na klávesy právě Kris Kemist, dlouhodobě kooperuje s vokalisty jako Earl 16, Danny Red, Tippa Irie, Afrikan Simba, Deadly Hunta nebo YT. Nejsilnějším zářezem Reality Shock za rok 2015 je rozhodně velký hit No War, který nazpíval rodák z brazilského Sao Paula Junior Dread.

Congo Natty – Jungle Revolution in Dub – Big Dada

Velkou událostí pro fanoušky dubu je jistojistě I vydání velké remixové desky Conga Nattyho Jungle Revolution in Dub. Verzemi dva roky starého alba, které vydal label Big Dada, přispěli ty největší persony nejen britské basové scény. 13. lListopadu tak vyšla deska, kde se objevuje Lee Scratch Perry, bristolští Dubkasm, Jinx in Dub, Dj Madd, dlouholetý spolupracovník Adrian Sherwood, synové slavných otců Young Warrior a Joe Ariwa, skotské hvězdy Mungo’s Hi Fi, Steve Vibronics nebo Dougie Wardrop z Conscious Sounds.

Label Strictly Dub Records

V roce 2011 založil dubový aktivista Simon Chaozlevel ojedinělý estonský label Strictly Dub Records. V těchto dnech si rodák z přístavního hlavního města Tallinn splnil celoživotní sen. Strictly Dub Records totiž po desítkách digitálních releasů letos vyšel historicky první vinyl pod názvem Pressure. Exkluzivní sedmipalec z limitované edice pěti set kusů je dílo španělského projektu Variedub a britské legendy Dixieho Peache. Singlový debut, v rámci kterého se o hudební složku postaral Curro Barroso a.k.a. Variedub, byl logickým vyústěním posledních let. Chaozlevel a Barroso si první studiové sessions užili už na sklonku roku 2012, kdy vznikly hity jako One Day nebo obdivuhodná hymna Family, v které na mikrofonu káže sevillský vokalista Burian Fyah. Aktivita Chaozlevela ale míří i za oceán. Do katalogu jeho značky se několikrát zapsali i kanadští mladíci Clinton Sly a Koasup s podivnou přezdívkou King of the Hook.

Sherwood & Pinch – Late Night Endless – On-U Sound, Tectonic

Sherwood & Pinch je spolupráce Adriana Sherwooda, dubového pionýra a majitele labelu On­-U Sound, a producenta Pinche, který je vlastníkem labelu Tectonic a mistrem temnébassline. Jejich první dlouho­hrající album Late Night Endless, které vyšlo v únoru letošního roku, je vrcholem jejich dlouhodobé studiové spolupráce. Dvojice se v prosinci objevila v rámci premiérového vystoupení v pražské MeetFactory. Vrcholem alba Late Night Endless je rozhodně hymnická skladba Wild Birds Sing plná sofistikovaného sounddesignu a tvrdých industriálních basů.

Playlist:

City Kay – City Is A Jungle // Remove Ya Sound
City Kay feat. Cornell Campbell – Don't Wreck My Life // Remove Ya Sound
Beam Up – Dive feat. Katya Tasheva // BBE
Beam Up – Divers feat. // BBE
MDC – Shake That World // Original Dub Gathering
MDC – Couscious Dance feat. Charlie P // Original Dub Gathering
Alborosie meets King Jammy – Dub Cinderella ft. Errol Dunkley // Greensleeves
Alborosie meets King Jammy – Iron Throne Dub // Greensleeves Records
Lee Perry – Hello Telephone // Tuff Scout
Tuff Scout – Telephone Version // Tuff Scout
Stand High Patrol – Sleep On It // Stand High Records
Stand High Patrol – Warehouse // Stand High Records
Pablo Raster – Art of Dub feat. Sandro Paradisi // Elastica Records
Vibronics – Dont Follow Babylon feat Soom T // Scoops
Vibronics – Dub You Ready feat Macka B // Scoops
The Viceroys – Get to Know // Heartical Label
Basque Dub Foundation – Assaulting Dub // Heartical Label
Alpha Steppa – The River ft I-Sarana – John Alpha Mix // Steppas Records
Alpha Steppa – The Eternal River // Steppas Records
AMJ Collective – Believe // AMJ
AMJ Collective – Believe – dub // AMJ
Junior Dread – No War // Reality Shock
Junior Dread – End War // Reality Shock
Degrees Of Freedom – Children Of The Sun // GutterFunk
Congo Natty – UK All Stars in Dub – Adrian Sherwood RMX // Big Dada
Sherwood and Pinch – Wild Birds Sing // On-U Sound

autor: Jakub Johánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.