Dvoubarevné bludiště Crippled Black Phoenix

25. březen 2014

U minulé kolekce (Mankind) The Crafty Ape, kterou jsme na Radiu Wave testovali dokonce jako Desku týdne, to Crippled Black Phoenix v dvojité kritické palbě docela odskákali. Vyčtena jim byla především zbytečná roztěkanost a nepůvodnost. „Kapela jako celek trpí klasickým syndromem superskupin – zní totiž, jako kdyby se každý člen pokoušel vnést do společného projektu svoji osobní zamilovanou hudbu,“ tvrdil o tomhle pokusu o monument před dvěma roky kolega Jiří Špičák. A Američané to svým fanouškům rozhodně neulehčují ani v letošním roce.

Po dvojalbu, které bylo rozděleno na několik kapitol, přichází Justin Greaves a jeho neustále se proměňující kohorta s další masivní porcí muziky. Sedmdesát minut trvající kolekce White Light Generator je tentokrát rozdělena na bílou a černou část, přičemž důvodem rozdělení protentokrát není sofistikovaný příběh, ale různorodost natočeného materiálu. První, černá část je výrazně temnější polovinou, kdy kapela často připomene stoner rockové veličiny, ovšem v progresivně rockovém zápalu. Skladby se často lámou, ke slovu se dostávají vokální sbory a řada akustických instrumentů. Zatěžkanost celého zauzlovaného materiálu z něj rozhodně nedělá jednoduchou porci ke strávení. Není ale tak fragmentární výpovědí jako dva roky starý předchůdce. V tom se Crippled Black Phoenix vyvarovali největšího nešvaru minulosti.

Druhá, bílá polovina nabízí přeci jen prosvětlenější zážitek, i když ani zde se kapela neobejde bez svých progresivních spádů. Nahrávky druhé poloviny už ale zdobí načechranější, vzdušnější aranže lehce postrockového charakteru. I ty se liší od svých starších předchůdců. Justin se snaží postrockové spády kapely okysličit, abychom je nemohli označit za plagiáty Mono nebo Do Make Say Think. Přesto po měsíční zkušenosti s deskou doporučuji její konzumaci po částech. Při kontinuálním poslechu totiž hrozí posluchači nebezpečí zahlcení spoustou rafinovaných nápadů. A to by byla ve výsledku škoda.

03088358.jpeg

Hodnocení: 70 %
Crippled Black Phoenix – White Light Generator (Cool Green Rec. / Mystic Production), 70:48

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka