Eagles Of Death Metal vystoupí v LMB

12. březen 2009

Druhý letošní pátek třináctého bude - aspoň v pražském Lucerna Music Baru - patřit dřevnímu rokenrolu. Své třetí album Heart On představí američtí Eagles Of Death Metal, předskočí jim belgické duo Black Box Revelation.

Obě kapely už jsme v Praze mohli vidět a slyšet. Eagles Of Death Metal se uvedli v roce 2005 jako předskokani slavnějších spřízněnců Queens Of The Stone Age, Black Box Revelation byli jedním z očekávaných koncertních zjevení loňského podzimu. "Orli" měli tehdy venku pouze rok starý debut Peace, Love, Death Metal. Do jejich katalogu od té doby přibylo ještě album Death By Sexy... z roku 2006, které je zvukově hodně přiblížilo pozdním Queens Of The Stone Age, a loňské Heart On.

00839237.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Jádrem Eagles Of Death Metal je svérázná dvojice Jesse "Boots Electric" Hughes a hyperaktivní Josh "Babyduck" Homme, kterého proslavilo hlavně angažmá u legendárních stonerů Kyuss a posléze právě Queens Of The Stone Age. Homme se nicméně podílí pouze na skládání a nahrávání hudby, na turné vyráží Eagles v pozměněné koncertní sestavě.

Pokud jste někdy slyšeli aspoň takt písně od Eagles Of Death Metal, nemusím vám zbytečně zdůrazňovat, že tohle nemá s death metalem nic společného. Pánům jde totiž hlavně o zábavu, kterou skýtá produkce hlasitého, kníratého, trochu machistického a hlavně obrovskou nadsázkou opatřeného rock´n´rollu. Vystudovaný novinář s vizáží motorkářského playboye Jesse Hughes by svými ironickými a provokativními postřehy o šoubyznysu na posezení naplnil hned několik popkulturních Kýblů Radia Wave. A taková je i hudba Eagles Of Death Metal. Nemá v podstatě vyšší ambici než opěvovat ženy a večírky v Los Angeles, ale dělá to tak zábavně a s tak odzbrojující stylizací, že zaručeně pošle do kolen i ty nejzatuhlejší intelektuály.

Belgičtí výrostci Black Box Revelation se vezou na stejné retrogarážové lodi jako třeba White Stripes, Yeah Yeah Yeahs, Arctic Monkeys a mnoho dalších. Do karet jim ovšem hraje jejich záviděníhodné mládí a sympatická energie, která bohatě stačí na to, aby vás v pouhých dvou lidech sfoukli jako svíčku. Písně z jejich předloňského debutu Set Your Head On Fire v sobě mají slušný hitový potenciál i drzé floutkovství mladých Rolling Stones nebo Iggyho Popa.

00784881.jpeg

Sečteno a podtrženo, rokenrolová party v pátek třináctého nemůže nebýt výjimečná. Přijďte posoudit do Lucerna Music Baru na vlastní oči, uši a potní žlázy.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.