Echo Jiřího Špičáka s Biosphere

Norský hudebník Geir Jenssen, který už víc než dvacet let nahrává a vystupuje pod jménem Biosphere, patří k notoricky známým postavám experimentální elektroniky, ambientu a field recordings.

Poslední řadovou desku sice vydal už před třemi lety, nedávno ale potěšil fanoušky alespoň sbírkou nikdy nevydaných tracků a remixů Patashnik 2. V Echu zazněly tracky právě z téhle kompilace, při příležitosti jejího vydání jsme ale do playlistu zařadili i průřez jeho starší tvorbou.

Osu tohoto vydání Echa Jiřího Špičáka tvořily tracky, které Biosphere vydal na svých nejznámějších a nejoceňovanějších deskách. Jeho domovský label Touch pomohl na svět dnes už kultovním albům Shenzou a Substrata. Do Echa se ale dostaly i skladby z jeho dlouhohrajícího debutu Microgravity, který vyšel na malé značce Origo Sound už v roce 1991. Pro doplnění kontextu se v Echu objevily i skladby z jeho zmíněné poslední desky N-Plants, na které se Biosphere nechal inspirovat jadernými elektrárnami.

V Echu tentokrát chyběly ukázky z desky Cho Oyu 8201m – Field Recordings From Tibet, kterou Jenssen vydal pod svým vlastním jménem. Jak napovídá název, jde o zvukový deník z jeho cest po Tibetu. Field recordings obecně se budeme určitě věnovat v některém z následujících dílů.

Plaliyst:
01 Biosphere – Genkai-1 (N-Plants, Touch 2011)
02 Biosphere – Cloudwalker II (Micogravity, Origo Sound 1991)
03 Biosphere – Ancient Campfire (Shenzou, Touch 2002)
04 Biosphere – SETI Project v.1 (Patashnik 2, Biophon Records 2014)
05 Biosphere – Dissolving Clouds (Dropsonde, Touch 2006)
06 Biosphere – Chukhung (Substrata, Origo Sound 1997)
07 Biosphere – Shika-1 (N-Plants, Touch 2011)
08 Biosphere – Baby Interphase (Microgravity, Origo Sound 1991)
09 Biosphere – Gravity Assistant (Shenzou, Touch 2002)
10 Biosphere – Modulation of Static (Patashnik 2, Biophon Records 2014)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio