Echo Jiřího Špičáka o Rune Grammofon

Na podzim loňského roku vystoupil v pražském Paláci Akropolis norský jazzman, trumpetista a experimentátor Arve Henriksen, který pravidelně vydává desky především na oceňovaném labelu Rune Grammofon. Před několika dny vydal Henriksen novou desku nazvanou Cosmic Creation. Kromě Henriksenovy novinky jsme si v Echu Jiřího Špičáka hráli i skladby z jeho starších desek a množství tracků od jeho kolegů ze zmíněného labelu Rune Grammofon.

Norskou dvojici Alog a jejich album Unemployed jsme na konci roku 2011 zařadili do rubriky Deska týdne a jedna skladba z desky zazněla i ve speciálu věnovaném Rune Grammofon. Polovina dua Alog, hudebník Espen Sommer Eide, vystupuje i v sólovém projektu jménem Phonophani, pod jehož hlavičkou vydal debutovou desku už v roce 1998. V Echu jsme si hráli jak ze zmíněného eponymního debutu, tak z alba Kreken, které na Rune vyšlo v roce 2010.

Snad největší pozornost i nežánrových médií na sebe label Rune Grammofon upoutal loni, kdy vydal písničkářce Jenny Hval album Innocence Is Kinky. Toto album zároveň dokazuje, že Rune se nesoustředí jenom na okrajové podoby hudby a boření hranice, ale čas od času ve svém katalogu nabídne i téměř čistě písničkovou desku.

Kromě elektronických experimentů a úkroků směrem do písničkářských vod se Rune Grammofon dlouhodobě soustřeďuje i na ozvuky skandinávské lidové hudby – s touto estetikou pracuje jak akordeonista Frode Haltli, tak hráč na tradiční norský strunný nástroj hardingfele Nils Økland. Od obou zmíněných hudebníků zaznělo v Echu po jedné skladbě.

Playlist:
01 Phonophani – Kaliphoni (Phonophani, Biophon Records 1998)
02 Arve Henriksen – Viewing Infinite Space (Sakuteiki, Rune Grammofon 2001)
03 Arve Henriksen – Saraswati (Places Of Worship, Rune Grammofon 2013)
04 Alog – Orgosolo I (Unemployed, Rune Grammofon 2011)
05 Jenny Hval – Amphibious, Androgynous (Innocence Is Kinky, Rune Grammofon 2013)
06 Nils Økland – Var (Straum, Rune Grammofon 2000)
07 Arve Henriksen – Cosmic Creation 7 (Cosmic Creation, Rune Grammofon 2014)
08 Maja Ratkje – Voice (Voice, Rune Grammofon 2002)
09 Phonophani – Kvaale II (Kreken, Rune Grammofon 2010)
10 Arve Henriksen - Before And Afterlife (Cartography, ECM Records 2008)
11 Frode Haltli – The Letter (Passing Images, ECM Records 2007)
12 Phonophani – Neverdal (Kreken, Rune Grammofon 2010)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio