Eklektická písničkářka Hanne Hukelberg v Paláci Akropolis

30. květen 2014

Po vystoupení norských Jaga Jazzist nebo Bugge Wesseltofta se čeští fanoušci mohou připravit na další vlnu severské hudby. Ve čtvrtek 16. září k nám zavítá Hanne Hukkelberg, písničkářka, nad kterou už leckteří hudební publicisté zlomili svá pera. Hraje pop, jazz, rock, nebo avantgardní elektroniku? A na co vlastně hraje? U Hanne Hukkelberg si nikdy nebudete jistí.

Prý už jako malá se Hanne zajímala o nástroje. Ve třech letech si pobrukovala své vlastní písně a tloukala do kuchyňských hrnců. A to jí vlastně zůstalo dodnes. Na celkem třech dosud vydaných albech rozezvučuje nástroje, které jí přijdou pod ruku. V roce 2005 si už debutem Little Things vydobyla pověst eklektické písničkářky, která nepohrdne ničím, co byste jinak hodili na skládku nebo do šrotu. První deska byla plná zvuků z výpletů z kol, skleniček na víno, zvonkoher nebo kuchyňských kartáčů na mytí nádobí. Tato slabost pro kombinaci tradičních i netradičních nástrojů a intimní melancholie ji začala postupně výrazněji charakterizovat.

Na druhém albu vydaném o dva roky později se víc osmělila. Při komponování se nechala inspirovat rušným životem v ulicích Berlína a právě jedné berlínské ulici věnovala i název alba Rykestraße 68. Hanne se s druhou nahrávkou stala emocionálnější a temnější zpěvačkou. Do svého repertoáru zahrnula i vlastní coververzi skladby Break My Body původem od Pixies nebo Bachovo preludium do písně Ticking Bomb. V roce 2007 si s Rykestrasse 68 vysloužila norskou Grammy (Spellemannsprisen) za nejlepší album roku.

02130735.jpeg

Ačkoli její první desky jsou melancholické, intimní a dramaticky variabilní, Hanne, která je mnohdy srovnávána s Ninou Simone, Joni Mitchell nebo Björk, v pubertě milovala syrové heavymetalové kapely. Na toto teenagerské období zavzpomínala na své prozatím poslední desce nazvané Blood from a Stone, kterou vydala vloni. I když Hanne tvořila skladby na třetí desku v malé tiché vesničce tři sta kilometrů za polárním kruhem, o tichou desku rozhodně nejde. Na pomoc si při nahrávání přivolala členy rockových kapel jako Motorpsycho nebo Huntsville a rytmické nástroje zaměnila za psací stroje, sporák, kuchyňské nádobí nebo mrazák.



Vystoupení Hanne Hukkelberg jsou mnohdy natolik energická a strhující, že se jim přezdívá sónické vířivky. Nenechte si ho proto ujít. Norskou zvukovou lázeň si naordinujte ve čtvrtek 16. září v Paláci Akropolis.

Spustit audio