Elbe v Echu: Sudety umí probouzet i pozitivní emoce

V debutující kapele Elbe se potkali muzikanti, kteří už mají leccos za sebou. Standa Jelínek je hlavou Dying Passion, melancholických rockerů, kteří vzešli ze silné doomové scény 90. let. Martin „Spacosh“ Peřina působí v kapelách Sousedi či Martians, nejznámější je ale jeho projekt Between the Planets.

Při nahrávání zatím posledního alba Dying Passion v Martinově studiu se oba jeseničtí rodáci rozhodli spojit síly v novém projektu, jehož nálady vychází z putování po zapomenutých sudetských osadách v Jeseníkách a Rychlebských horách.

Ačkoliv se oba vyznávají ze záliby v postrocku, není to jediný žánr, s nímž na sugestivní, povětšinou instrumentální nahrávce nazvané Sudety koketují. „Postrock mám rád, ale ve finále vlastně jenom tři kapely,“ říká Spacosh o žánru, který přes dílčí vyčerpanost udržuje při životě nespočet kapel. Melancholičtí Elbe se nebrání třeba spřízněnosti s Priessnitz, jejich hudební vize jsou ale temnější a syrovější variací poetiky jesenických krajanů.

„Nechodím se tam trápit,“ říká Standa Jelínek o výpravách do míst, jejichž nálady následně spolu s Martinem zhudebňují. A debut Elbe představuje pozoruhodnou – a velmi přirozeně vyznívající – synergii dvou výrazných tvůrců. Ačkoliv postrock coby žánr skrývá řadu překážek, a hrozící fádnost je tou nejběžnější, Elbe se jim zdárně vyhýbají, mimo jiné akcentem na určitou zvukovou zastřenost, až špinavost. „Zbytečně se nezamotávat,“ říká k tomu Martin, jehož Between the Planets si naopak na spletitosti zakládají.

Elbe aktuálně vyráží na české turné, vystoupení v pražském klubu Modrá Vopice bude zároveň jejich živým debutem.

PLAYLIST:

Elbe – V prostoru
God Is an Astronaut – The Last March
Elbe – Ve směru řeky
Jakob – Oran Mor
Between the Planets – Along the Horizon
Dying Passion – Forgiveness
If These Trees Could Talk – The First Fire

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.