Elfin Saddle - společnost japonsko-kanadského přátelství

15. červenec 2009

Co vznikne, když se do hudební spolupráce dají výtvarníci, navíc jeden z Kanady a druhý z Japonska? Jednou z variant je skupina Elfin Saddle. Ta na prestižním montrealském labelu Constellation Records vydala desku Ringing For The Begin Again.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ PŘÍSPĚVEK!

Kanadský label Constellation Records je vývěskou bohaté montrealské scény a na jaře tohoto roku připnul do sekce novinek špendlíkem další dvě nová ohlášení. Zatímco v první desetiletce se vše motalo okolo známých tváří Godspeed You! Black Emperor nebo Do Make Say Think, v posledních třech letech vykvasila na povrch místního rockového podhoubí celá řádka nových skupin a projektů, které stojí za pozornost. A kronikáři z Constellation Records jim začali vydávat CD.

Jedním z nich je i japonsko-kanadská spolupráce mezi multižánrovými umělci Emi Hondou a Jordanem McKenziem, která v hudební oblasti přijala název Elfin Saddle. Partnerská spolupráce funguje v mnoha rovinách, od privátní přes organizační až po uměleckou, která zahrnuje výtvarno, různé instalace i ono už nakousnuté muzicírování.

Na první pohled ze zdá, že roubovat na sebe japonskou hudební tradici a severoamerický indie folkrock je pošetilost či snaha o lacinou extravaganci, ale možná je to dlouhodobé těsnější spojení protagonistů, možná schopnost proplouvat společně mezi jednotlivými disciplínami, co dává Elfin Saddle svojskou tvář. Oba protagonisté se po čas alba Ringing For The Begin Again kolegiálně střídají ve "vedoucí úloze", a proto indie rock plynule přechází do asijských momentů a zase zpátky. Jen - ten třetí vzadu - klidná síla Nathan Gage s kontrabasem nebo tubou vše v klidu zezadu jistí.

00958167.jpeg

Akustický sound je postaven, podobně jako u Neutral Milk Hotel nebo Beirut, na souzvuku bicích, akustické kytary a dalšího harampádí, jako jsou tahací harmonika, ukulele, bendžo nebo xylofon, které získávají důležitější postavení, než je v kraji zvykem. Podobně jako skulptury, které dvojice vytváří na své výstavy, míchající nalezené objekty s přírodním materiálem (připomínají tak tvorbu Petra Nikla nebo Františka Skály), tak i Elfin Saddle plynule prolínají oba základní zdroje inspirace. Například když Jordan drtí proletářskou agitku Hammer Song, Emi jí v pozadí orientálním zdobením dává druhé i třetí významy. Podobně velejemnou náladu Emina songu Sakura posouvá přirozeně pochodová rytmika ze země vycházejícího slunce do mexických zlatých dolů, které podobně jako hudba Elfin Saddle byly složitou kulturní křižovatkou.

Skladbu po skladbě vás deska Ringing For The Begin Again začne posunovat do vlastního území mimo tradiční zemské mapy. Do hypotetického prostoru, který sice nezavírá oči před realitou dneška, ale v privátních místech se snaží nahrazovat bolest a strach pozitivní imaginací. Nová deska Elfin Saddle sice není určena pro široké masy, přesto je otevřenější víc, než se podle prvotního zadání zdála být. A to je v tomto případě rozhodně dobře.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio