Evolution Nights proběhla v klubu 106

30. říjen 2008

Sdružení CIANT pořádá v průběhu letošního podzimu kontinuální festival digitální kultury RESET, jehož součástí je také pokračování cyklu progresivních klubových večerů Evolution Nights zaměřeného na aktuální trendy v elektronické hudbě. V pátek 24. října právě v rámci Evolution Nights vystoupilo v klubu 106 hned několik českých elektronických projektů a také dva francouzští producenti Igorrr a I Snor.

Cyklus s názvem Evolution Nights probíhající pod záštitou sdružení CIANT v rámci festivalu digitální kultury RESET našel útočiště v pátek 24. října v Korunní ulici v Klubu 106 jednu zastávku od stanice Flora. Vystoupit mělo hned několik českých projektů experimentujících v elektronických zákoutích a také dva francouzští producenti, I Snor a Igorrr, kteří se předpokládaně stali vrcholem večera. Ale k tomu se ještě dostaneme.

00806519.jpeg

Nejdříve by se totiž hodilo říci pár slov o onom útočišti. Že vám klub 106 nic neříká? Není divu, jedná se o zbrusu nový prostor, který by se v budoucnu mohl stát po Crossu, NoD, nebo bunkru Parukářka dalším místem setkávání lidí, kteří vyhledávají alternativní a nemainstreamové formy nejen elektronické progresivní hudby. Evolution Nights byla v rámci zkušebního provozu klubu první akcí, která se zde konala, což ostatně bylo vzhledem k ještě nehotovému interiéru některých z místností patrné na první pohled. Aby ale nedošlo k omylu, členitý prostor působil příjemným a tak nějak známým dojmem. Stoprocentní útulno sice vypadá jinak, ale genius loci Klub 106 každopádně nepostrádá. A teď k té muzice.

Hudební produkce začala okolo desáté večerní a z českých vystupujících na sebe nejvíce upozornily především projekty Data-Live a Marius Konvoj. Nutno říct, že každý úplně opačným způsobem. Produkce Mariuse Konvoje, vlastním jménem Pavla Pernického, jinak zpěváka ostravské skupiny I Love 69 Popgejů působila jako umění pro umění. Elektro-trash hluk s nepříjemnými zvuky a nulovou koncepcí či strukturou byl prakticky neposlouchatelný. Oproti tomu většina skladeb od pražské elektro-ambientní dvojice Data-Live dokázala vtáhnout do svého světa. A i když ani ona nedala posluchači leccos zadarmo, bylo v ní možné nalézt jakousi logiku a po vyposlechnutí i neztratit chuť zjistit si o tomto projektu více. Kromě Prahy a Ostravy byl na říjnovém večeru Evolution Nights zastoupen i Zlín v podobě audiovizuálního kolektivu Moire, který připravil zajímavou speciální interaktivní multimediální instalaci do jedné z místností klubu.

00806521.jpeg

Vrcholem však bylo vystoupení obou francouzských hudebníků. Multiinstrumentalista I Snor (Yann Coppier) začal prakticky offbeatovou elektronikou na pomezí dark ambientu a noiseu s industriálními prvky a posléze přešel i k tepajícím rytmům, aniž by ale jeho produkce ztratila na naléhavosti a sevřenosti. O poznání veselejší a vtipnější chvilky připravil návštěvníkům Gautierr Serre, neboli Igorrr, který ve své produkci do breakcoreových rytmů a vůbec všelijak nepravidelně nalámaných beatů vlepoval motivy z klasické hudby, ale samploval také třeba barokní varhany, bzučící masařku nebo plačící dítě. Jeho live-set ani chvíli nenudil, dokázal být zároveň poslechovým i tanečním a fakt, že musel Igorrr nakonec dvakrát přidávat, byl jen logickým vyústěním jeho hraní.

Na závěr se k Igorrrovi na pódium přidal ještě jednou I Snor a společně strhli v Klubu 106 pravou hlukovou bouři jejich společného projektu WHOURKR, ve kterém do nekompromisních breakcoreových podkladů samplovaly útržky death metalových výplachů. O silný zážitek vystoupení obou Francouzů se postaral i v Praze žijící VJ Initi který se zabývá visuálním uměním vytvářeným digitálními nástroji a je členem divadla Pollygone. Jeho převážně černobílé minimalistické projekce působily kompaktním dojmem a celkový audiovizuální dojem posunuly o třídu výš.

Suma sumárum se akce Evolution Nights v pátek 24. října ukázala být ideálně stráveným časem pro všechny, kteří se zajímají o aktuální dění v elektronické hudbě a není jim cizí ani vizuální stránka věci. Zbývá doufat, že to nebyl první a poslední takový večer, který se v zajímavém prostoru Klubu 106 konal.

Spustit audio