Famufest 2010: Rozmanitý a v nových prostorách

9. listopad 2010

Letošní Famufest, který bude probíhat od 11. do 14. listopadu, se pyšní podtitulem „Rozmanitý" a bude přeci jen trochu jiný než předchozí ročníky. A to především proto, že akce se z Divadla Archa stěhuje do dvou nových projekčních sálů: Bia Oko na Letné a experimentálního prostoru NoD v Dlouhé ulici.

Oko ideálně naplňuje tezi o tom, že filmový festival by měl probíhat v kině, které má svou specifickou atmosféru. Přestože pro většinu studentů FAMU zůstává slovo experimentální pojmem spíše mlhavým, zůstávají i experimentální prostory NoD Roxy stylovou volbou: minimálně poslouží coby ideální místo na afterparty s reprodukovanou hudbou.

Jako každoročně bude mít Famufest vedle své soutěžní filmové části také pestrý hudební program. Ten letos zaštiťuje dramaturgický kolektiv RecyclIt; klubová noc, která k nám před časem poprvé dovezla elektronického posedlíka Dana Deacona. V sobotu 13. listopadu se tak v Roxy od osmi večer postupně představí šest tuzemských i zahraničních projektů a DJs. Dominantou programu bude bezpochyby dánské trio WhoMadeWho, které si svým mixem rocku a různých odnoží taneční hudby získali mnoho nadšených fanoušků. Mezi své oblíbence je řadí takové kapely jako Daft Punk, LCD Soundsystem či Hot Chip, kteří je pak přizvali na společné turné. Hráli na festivalech Glastonbury, barcelonském Sonaru či německém Meltu, pro který letos složili festivalovou hymnu. Přesto všechno se ovšem WhoMadeWho neberou příliš vážně a jejich živá vystoupení v kostýmech kostlivců zpravidla patří k nezapomenutelným.

02183088.jpeg

Představitele zábavného severského undergroundu doplní londýnská dvojice David Cox a Russel Crunk alias autoKratz. Duo, která remixovalo mj. La Roux nebo Underworld, svým loňským albem Animal definitivně potvrdilo, že patří mezi klíčové představitele současné britské elektronické scény. Podobně je na tom ve Francii tandem Teenage Bad Girl, který se rovněž zúčastní famácké afterparty. Ti jsou ale především pevnou součástí french touch - scény tzv. nového diska, jíž vévodí Justice. Tuzemskou tvorbu pak budou reprezentovat táborští novovlní popíkáři boycotlettes, a pražsko-brněnské electro projekty 1A2V1 a Popper-C, který se bude prezentovat vlastní vinylovou produkcí.

Nepřehlédnutelnou položkou letošního Famufestu budou i filmové lekce: nezávislý producent Tom Garrett představí svou master class na téma nezávislé produkce v rámci globálního trhu a experimentální filmařka Dana Plays promluví o avantgardní filmu v době digitálních technologií. Pokud vám tenhle program přijde dostatečně rozmanitý, moc neváhejte: není pochyb o tom, že vám příští víkend leccos uvízne v Oku.

Spustit audio