„Fanziny vypovídají o některých skupinách nejlíp. Teď chceme zmapovat ty z 80. let,“ říká historik

7. březen 2018

Fanziny vytvářeli scifisté i pankáči a zápal pro ně nevymizel ani v době internetu. Dnes je nesbírají jenom fanoušci „divné“ hudby a lidé s bizarními koníčky, ale zajímají se o ně i historici. Jedním z nich je Miroslav Michela. Společně s týmem kolegů spravuje Český a slovenský archiv subkultur, nedávno spustili fanzinovou mapu ziny.info. Jejich databáze čítá několik tisíc výtisků.

„Archiv původně nevznikal pouze jako katalog fanzinů, chtěli jsme shromažďovat i jiné artefakty. Sbíráme například fotografie, obaly demokazet, desek, plakátů a podobně,“ přiblížil Michela. Přesto nejvíc pozornosti věnují právě časopisům, které vznikají na koleni a jejich tvůrci si do obsahu nenechají od nikoho mluvit. Jsou to jejich zprávy světu, ať už mají tmelit subkulturu, nebo pomáhat autorům jako osobní deníčky. „Ziny jsou postavené na tom, že jsou do velké míry jedinečné, záleží na konkrétním zájmu specifické skupiny,“ přibližuje Michela.

„Studijního“ materiálu Michelovi a jeho týmu neustále přibývá. Dodnes se totiž najdou lidé s potřebou za vlastní peníze tisknout časopis – ať už zachycují život punkové kapely na turné vedoucím do nějakého odlehlého kouta země, nebo jde o fotografickou sérii. Takové ziny mívají často hodnotu až uměleckého artefaktu. Michela s sebou na ukázku přinesl aktuální číslo Vyděrače, punkového fanzinu, který je od těch předrevolučních k nerozeznání a stejně jako ony vznikal metodou „vystřihni a nalep“. Pořádají se dokonce i zinové festivaly, kde se časopisy předávají z ruky do ruky – jeden takový můžete navštívit už 14. dubna v pražském prostoru Eternia.

Miroslav Michela

„Fanziny sbíráme oficiálně od roku 2015, jejich mapa je tedy ještě v začátcích, do dvou let bychom ale rádi znali celou českou fanzinovou scénu od 80. let až po současnost,“ doufá Michela a má před sebou nelehký úkol, protože spousta fanzinů vznikla a zmizela bez zanechání výraznějších stop. Části nasbíraných zinů už jsou teď zdigitalizovány a na stránkách k přečtení. Celé výtisky se ale na webu zejména kvůli ochraně osobních dat neobjeví.

Jak se u nás fanziny proměnily po roce 1989, co subkultury vypovídají o naší historii a jaký nejcennější artefakt ve sbírce najdeme? Poslechněte si celý rozhovor. Dozvíte se i to, co vás čeká na výstavě heavymetalových fanzinů 13. dubna v pražském Popmuseu.

Spustit audio