Fenomén ASMR: Hypnotický svět tlumených zvuků

4. červen 2015

Tiché šeptání, pomalé obracení stránek knihy, škrábání a přesýpání různých materiálů. To všechno mohou být spouštěče ASMR, samostatné smyslově-meridiánové reakce. Vyzkoušejte, jaké zdroje příjemného mrazení a pocitů spokojenosti a klidu fungují na vás. Poslechněte si autorku jednoho z prvních ASMR YouTube kanálů u nás Denisu Vondruškovou.

Denisa studuje gymnázium a k ASMR ji vloni na podzim přivedl stres při učení na zkoušky: „Zadala jsem do vyhledávače na YouTube ‚šepot‘ a nic se neobjevilo. Tak jsem zkusila angličtinu a pod ‚whisper‘ se mi otevřela spousta videí. Napadlo mě, že bych mohla zkusit svoje vlastní videa v češtině.“

Natáčí ve svém pokoji, většinou večer, kdy je větší klid. Pracuje se svými oblíbenými motivy, ale reaguje i na přání followerů: „Každý má své specifické spouštěče, já osobně mám třeba nejradši šeptání, zvuky žvýkání žvýkačky nebo klepání na dřevěné předměty. Jsou to věci, které mám ráda už odmalička.“ Ve videích většinou míchá několik spouštěčů dohromady, zajímá ji hlavně terapeutický účinek ASMR. Poslechněte si víc v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.