Festival Advik 2013: Krev z nosu, lolity a erotické komiksy

14. srpen 2013

„Krvácení z nosu se v japonských animovaných filmech objevuje hodně často. Když mužský hrdina uvidí spoře oděnou hezkou dívku, tak se mu spustí krev z nosu. A to obvykle dost extrémně. Je to typická ukázka osobitého japonského humoru, a navíc se to někdy považuje za skrytý symbol pro mužskou erekci nebo obecně pro sexuální vzrušení,“ popisuje milovník japonské animace Jirka Grygar fenomén zvaný nosebleed.

Na téma krvácení z nosu měl Jirka na festivalu japonské popkultury hodinovou přednášku v hlavním sále a měl totálně nabito. Kromě přednášek nabídl letošní ročník i workshopy – mohli jste se třeba naučit suši přímo od japonského mistra nebo jste si mohli zkusit aranžování bonsají.

Velká část festivalu se věnovala módě. Asi nejznámějším stylem japonské módy jsou tzv. lolity. „Lolita móda se inspiruje viktoriánskou a edwardiánskou érou a taky rokokem. Typické jsou pro ni šaty s nadýchanou spodničkou, krajky a volánky a taky důraz na ženskost a roztomilost. Lolita lidem často evokuje nějakou spojitost se slavným románem Vladimira Nabokova, ale žádné pojítko tady neexistuje. Pro mnoho žen a dívek je to jen móda, ale existují i tzv. lifestyle lolity, které se snaží žít tak, jako by patřily do doby 19. století – obvykle hrají na nějaký klasický hudební nástroj, hodně čtou, mají odpor k moderním technologiím a snaží se vyjadřovat spisovně,“ objasňuje taje lolita módy její vyznavačka Bára Dvořáková.

Hodně přednášek na Adviku se věnovalo další typicky japonské záležitosti, kterou je manga. Lucie Kučová přednášela o specifickém druhu těchto komiksů, které jsou určeny výhradně ženám. „Autorkami komiksů Shonen-ai a Yaoi jsou výhradně ženy, hlavní roli v nich hrají dva heterosexuální kluci, kteří se do sebe zamilují. Pro nás to zní neobvykle, ale v Japonsku je tenhle druh literatury nesmírně populární. Přirovnala bych to třeba k našim romantickým televizním seriálům – Japonky místo nich čtou právě tyhle komiksy. Shonen-ai je víc romantický a dojde v něm tak maximálně k polibku. Yaoi jde mnohem dál,“ popisuje Lucka specifika této japonské literatury.

Letošní Advik přilákal několik tisíc návštěvníků a většina z nich na akci dorazila v kostýmu svých oblíbených komiksových nebo filmových hrdinů. Reportáž z festivalu si poslechněte tady.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio