Festival Multiplace propojí města Čech, Slovenska a Polska

9. duben 2009

Osmý ročník festivalu síťové kultury Multiplace nabídne smršť alternativního divadla, síťových performancí, workshopů a diskusí. Od 14. do 18. dubna 2009 tak návštěvníci budou moci zažít, ale také se zapojit do aktivit na pomezí médií, nových technologií a umění.

Festival Multiplace letos proběhne paralelně v Praze, Brně, Ústí nad Labem nebo Zlíně, ale i Bratislavě, Žilině, Trnavě, Nitře či v polském Krakově. V Praze budou k jeho vrcholům bezesporu patřit rozhlasová hra o virtuální komunikaci MIDI LIDÍ a cyklus přednášek o sociálních sítích (Kyberia vs Facebook) v prostoru Roxy/NoD, oficiální spuštění české lokalizace licence Creative Commons a následné diskuse za účasti Víta Richtera (Národní knihovna ČR), Patrika Zandla (Lupa.cz) a Pavla Klusáka (Respekt) na půdě Akademie výtvarných umění, nebo závěrečné účastnické elektronické jamování Share.DJ a site-specific audiovizuální instalace v Čistírně Bubeneč.

00896754.png

POSLECHNĚTE SI: rozhovor s organizátory pražských sekcí festivalu Mutiplace, Lucií Dolanovou, Magdou Kobzovou a Františkem Zachovalem

Tradičně silný program nabízí Brno, letos v prostorech Domu umění města Brna, Domu pánů z Kunštátu, Galerii Potraviny, Galerii Umakart, klubu Fléda nebo Starém pivovaru. Zahájení festivalu bude patřit taneční hře Lenky Kočišové a audiovizuálním vystoupením (1A2V1, VJ Kolouch, Ink Flo, Anymade DJs), v dalších dnech budou následovat mj. setkání studentů brněnských uměleckých a technických škol, mezinárodní konferenci o mediálním aktivizmu přivítá teoretiky, filozofy a umělce jako Keiko Sei (Japonsko), Martin Bricelj (Slovinsko), Maxigas (Maďarsko) nebo domácí Rafany. Ve městě budou souběžně probíhat videoartové prezentace a zvukové performance nebo projekt Urban Reset věnovaný interakcím videoprojekce s veřejným prostorem. Do festivalu zapojí také Zlín nebo Ústí nad Labem s výběrem projekcí a výstav za participace studentů UTB Zlín a UJEP Ústí.

Multiplace, probíhající pravidelně od roku 2002, se věnuje novým formám kreativity dostupným díky novým technologiím. Představuje funkční platformu pro propojování organizátorů, umělců i nezávislých iniciativ a jejich tvůrčích aktivit, která každoročně koordinuje desítky projektů v několika zemích a tvoří tak jeden festival síťové kultury.

Podrobný program české části Multiplace bude zveřejněn na stránkách festivalu.

autor: Press kit
Spustit audio