Festival My Street Films roste do střední Evropy

30. listopad 2015

My Street Films přináší amatérské i profesionální filmy o zapomenutých příbězích míst, kterými každý den procházíme. Druhý ročník festivalu před pár dny vyvrcholil vyhlášením nejlepších snímků a my pro vás máme rozhovor s autorkou vítězného filmu Petrou Krejčovou a organizátorkou My Street Films Dianou Tabakov.

Petra Krejčová sleduje ve filmu Stopovaná velké bílé šipky na fasádách domů, které směřují k okénkům do sklepa. Do tématu vstupuje prostřednictvím ankety s kolemjdoucími a místními starousedlíky, ze které postupně vyplývá, že jde o bezpečnostní značky z doby druhé světové války. Potkáte je nejen v ulicích Plzně, kde se film natáčel, ale i v dalších českých městech. K jejich mapování můžete přispět i vy, prostřednictvím jednoduché online mapy. Jako vítězka My Street Films dostane Petra příležitost dokument Stopovaná osobně uvést na londýnském festivalu Open City Documentary Festival.

Do My Street Films se mohou přihlásit dokumentární filmy do deseti minut, vedle amatérů přispívají do databáze i profesionálové. Pokračuje Diana Tabakov: „Například Tomáš Luňák natočil krátký dokument o zlínském Památníku Tomáše Bati, protože pochází ze Zlína. Filip Remunda zachytil se svou manželkou ulici, ve které bydlí.“ Do letošního ročníku byly přihlášeny filmy z řady měst, tematicky jsou hodně různorodé, od poetických přes humorné až po aktivistické. V porotě byli vedle Diany Tabakov architekt Adam Gebrian a zástupkyně HBO Klára Tasovská. Díky rozšíření My Street Films na Slovensko, do Polska a Maďarska a propojení s Doc Alliance Films můžete od 30. listopadu do 6. prosince sledovat ty nejlepší snímky ze středoevropských ulic zadarmo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.