Festival nad řekou: Morální a filmový neklid v Písku!

21. červenec 2010

Festival nad řekou, jehož 2. ročník proběhne od 30. 7. do 5. 8. v Písku, je jednou z těch filmových přehlídek, které se pokoušejí vnímat kinematografii v historických souvislostech. Literatura, hudba, divadlo, výtvarné umění a lidské sny se kdysi sloučily do jediné syntetické disciplíny – filmu. Sledováním této evoluce reflektuje Festival nad řekou nejen jednotlivé umělecké složky, ale také to, jak se do filmových děl otiskuje celosvětový společenský pohyb.

Hlavním cyklem, k němuž se vztahují i další tituly z celého programu, je na letošním ročníku období Belle Époque, historicky vymezené roky 1870-1914. Tahle éra tvoří významnou etapu ekonomického a kulturního rozkvětu mezi Prusko-francouzskou a I. světovou válkou - a navíc koresponduje s vynálezem kinematografu i jeho prosazováním v oblasti moderního umění. Důležitým aspektem akce ostatně bude také zmapování československého vlivu na tuto dobu a na tvůrce, kteří z ní vycházeli.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s prezidentem Festivalu nad řekou Michaelem Havasem a koordinátorem programu Štěpánem Hulíkem.

02106203.jpeg

Za politickou dominantu programu lze označit cyklus zaměřený na Polské kino morálního neklidu, jehož historický přínos spočívá hlavně v pronikavém pohledu na nenormální situaci, jejíž povahu odstartoval rok 1968. Právě jeho prožitek znamenal konec nadějí pro generaci, jejíž ideály byly odhozeny jako nepodstatné smetí. Do Písku se k této sekci chystá vskutku reprezentativní výprava: mezi osmi pozvanými režiséry je i Krzysztof Zanussi nebo Feliks Falk.

02102047.png

Do třetice se sluší z písecké přehlídky vypíchnout sérii pětadvaceti filmů, sestavenou coby poctu francouzské kinematografii. Cyklus bude zahrnovat snímky natočené v letech 1898-2008 a nabídne jak umělecky náročné tituly pro specializované festivalové publikum, tak i slavné francouzské žánrovky: komedie, gangsterky a historická dramata určená pro nejširší publikum v rámci volných projekcí na náměstích.

Je to stylový krok: byla to přeci právě Francie – dnes tak trochu stagnující filmová velmoc -, která se výrazně podílela na tom, že se z pouťové atrakce stalo světové umění. Pokud mu fandíte v letním čase i vy, nenechte se pobízet - na riviéře historického města Písek si ho náležitě vychutnáte.

Spustit audio