Festival spisovatelů na Radiu Wave: John Wray

8. červen 2010

Hostem Radia Wave v rámci série věnované pražskému Festivalu spisovatelů byl v úterý 8. června 2010 mladý americký autor John Wray, považovaný kvůli své trojici románů za velkou naději americké literatury. Mluvili jsme o brooklynské podzemce, autorských čteních podél řeky Mississippi, příbězích ze střední Evropy, kapelách, se kterými je John Wray svázaný a o mnoha dalších tématech…

John Wray se narodil roku 1971 ve Washingtonu a v každém ze svých 3 románů se zabývá jinými tématy: Pravá ruka spánku se odehrává v Rakousku před 2. Světovou válkou; Jazyk Kanaánu se zakládá na trpké historické realitě: Jde o příběh zloděje koní, který vymyslí perfektní zločin: vydá se dolů na Jih, kde předstírá, že je agent společnosti budující podzemní dráhu, a navádí otroky k útěku z plantáží. Nakonec má kolem sebe celý gang, který uprchlé otroky znovu prodává na plantáže výš na řece Mississippi. Stoprocentně výnosný podnik postupně se rozrůstající ve velkou organizaci s podílníky – prototyp americké korporace. A Lowboy „psychotický, podzemní, ekologicky uvědomělý milostný dopis, že kterého běhá mráz po zádech“ – vznikl ze značné části na cestách newyorskou podzemní dráhou.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.