Festival spisovatelů: Pohled z druhého konce světa

3. duben 2012

Existuje pouze budoucnost. To je hlavní téma letošního 22. ročníku Festivalu spisovatelů Praha, který se uskuteční od 14. do 18. dubna.

Prezident celé akce Michael March se snaží každoročně přivést do hlavního města známé i méně známé literáty z celého světa. Českému publiku se tak v minulosti představili takoví velikáni jako Salman Rushdie, William Styron či Lawrence Ferlinghetti.

Festivalu se znovu zúčastní pestrá škála autorů. Svoji tvorbu tak například přijede představit Hamdy el-Gazzar z Egypta, turecký esejista Gündüz Vassaf nebo indická prozaička Anita Desai. Mezi pozvanými vyčnívá Španěl Juan Goytisolo a portugalský tvůrce a vystudovaný psychiatr António Lobo Antunes. Jeho knihu Jidášova díra zná i mnoho českých čtenářů.

Festival každoročně udílí cenu za svobodu projevu pojmenovanou po řeckém básníkovi Spirosu Vergosovi. Michael March prozradil, že letošním laureátem bude již zmiňovaný Juan Goytisolo. Ten v roce 1956 emigroval ze Španělska do Francie, protože protestoval proti Frankově režimu. O dvanáct let později navštívil Prahu po ruské invazi a napsal o tom divadelní hru.

02595317.jpeg

Spisovatelé budou v rámci panelových diskuzí hovořit například o budoucnosti islámu a Spojených států amerických. Pohovořit o tvorbě v Číně přijede básník Duo Duo, který ve své poezii většinou píše o nejzákladnějších lidských hodnotách, jako je láska, příroda či snění.

Na webu www.pwf.cz můžete najít veškeré informace o programu a autorech festivalu, včetně ukázek z jejich děl.

autor: Martin Melichar
Spustit audio