Festival spisovatelů Praha: Sylva Fischerová

19. duben 2011

Odpolední session představuje hosty letošního ročníku Festivalu spisovatelů Praha - tentokrát českou básnířku Sylvu Fischerovou.

Básnířce, prozaičce a vysokoškolské profesorce Univerzity Karlovy, kde působí na Ústavu řeckých a latinských studií Filozofické fakulty se specializací na řeckou literaturu, náboženství a filosofii, vychází nová sbírka Tady za rohem to všechno je, sbírka povídek Pasáž a pak také kniha pohádek v nakladatelství Baobab. Rozhovor bilancuje dosavadní tvorbu, začatou v 80. letech sbírkou Chvění závodních koní - poslechněte si záznam živého vysílání.

V básních Sylvy Fischerové „Otázka obalená masem / chodí po zemi“ a „Vajíčka a noviny a káva / jsou první lží světa / říkají že je / v pořádku...“

V rozhovoru se zmiňujeme o „generaci” osamělých bežců, do které byla Sylva Fischerová kdysi zařazena, o festivalovém mottu Někdo to rád horké, o původu poezie a důvodech proč studovat klasickou, např. starořeckou literaturu, o starších sbírkách Anděl na okně, Krvavý koleno, Chvění závodních koní i o volném verši.


autor: Pavel Sladký
Spustit audio