Festival, z kterého budete PAF

6. prosinec 2010

Přehlídka animovaného filmu (PAF) se dlouhodobě věnuje širokému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie, mediálních studií a vizuálního umění. PAF je sice realizován profesionálním týmem, ale každoročně jsou k organizaci přizváni i studenti filmových, divadelních a mediálních studií, kteří mají možnost prosadit své kurátorské projekty. Letošní pozoruhodný program festivalu, který proběhne v Olomouci od 9. do 12. prosince 2010, vám představí náš hudební a filmový redaktor Aleš Stuchlý.

Tematická sekce festivalu nazvaná Ostrovy animace se zaměří na animovanou tvorbu malých národů či etnik, jimž často svobodná výpověď o jejich zemi a historii vůbec nebyla dopřána. Vrcholem pak bude projekce dosud nikdy neuvedených pásem australských a afrických animovaných filmů.
Jiné vize, jediná soutěžní sekce festivalu, bude opět místem konfrontace českých umělců vytvářejících díla na pomezí výtvarného umění, experimentálního filmu, videoartu a animace. Specifikem soutěže, čítající letos 10 titulů, zůstává dvojí prezentace - projekce v prostoru klasického kinosálu a instalace v galerijním prostředí.


Každý rok připravují dramaturgové PAFu profil jednoho „kultovního" audiovizuálního tvůrce, jehož součástí je i průřez celoživotním dílem. V letošním roce bude akce hostit anglického solitéra Petera Greenawaye, který kromě jiného oblaží návštěvníky svou přednáškou Cinema's New Possibilities - Cinema is Dead, Long Live Cinema, v jejímž rámci bude prezentovat svůj ambivalentní vztah ke kinematografii.
Bývalý jezuitský konvikt, kde se festival odehrává, zpravidla slouží také prezentaci vybraných výtvarných a filmových projektů. Konvikt rezidenty PAFu 2010, kteří se pokusí o poutavé využití architektonických dispozic budovy, jsou slovenský animátor Matúš Vizár a český fotograf Jiří Thýn.

02199572.jpeg

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s média manažerkou Sarah Huikari a hlavním dramaturgem festivalu Martinem Mazancem z Odpolední session

Na letošním PAF u samozřejmě propukne i tzv. Půlnoční horečka: projekce filmů v nočních hodinách už ostatně mají na této akci svou tradici. I tentokrát půjde o dlouhometrážní animované snímky s vyhraněným žánrovým zaměřením, kontroverzním a často explicitním zobrazováním tělesnosti či politicky ne vždy korektním obsahem.

Nade všechno je ale třeba vypíchnout jednu mimořádnou událost spadající do sekce Živá animace-barevná hudba: po předloňské návštěvě minimalisty Ryoji Ikedy se letos na PAFu objeví král klinických zvuků Carsten Nikolai alias Alva Noto. Vyznavač laboratorně přesné elektroniky, který letos vydal znamenité album s Blixou Bargeldem, vystoupí v České republice vůbec poprvé.
Ve svém projektu Unitxt pracuje významný audio-vizuální umělec například s převodem datových informací z kancelářských programů jako je Word nebo Excel ve zvukovou hmotu. Audiovizuální performance otevírá strojově odlidštěný hlas francouzského básníka Anne-James Chatona, který předčítá obsah peněženky Carstena Nicolaie. Syrovost civilizačních dat je tu pak dále rytmizována a kineticky vizualizována v postupně se vyvíjející příběh - stopy krásna nacházené ve zvuku a obrazu původních informací.

02199599.jpeg

Už jen kvůli tomu stojí za to se letos do Olomouce vypravit. Je velmi pravděpodobné, že z letošního výborně postaveného ročníku budete docela paf...

Spustit audio