Festivalový průvodce: Audioriver

20. červenec 2010

U našich polských sousedů se toho, alespoň pokud hovoříme o letních hudebních festivalech, děje daleko zajímavějšího než u nás. Megalomanský Opener v dalekém Gdaňsku probíhající tradičně hned první červencový víkend, katovické zářezy jménem Off a Nowa Muzyka, které mají své místo na začátku a na konci srpna, nebo jeden týden v říjnu trvající krakovský Unsound zaměřený především na alternativní formy elektronické hudby.

A pak je tu ještě Audioriver. Co do kapacity zhruba desetitisícový festival, který letos proběhne o víkendu mezi šestým a osmým srpnem ve městě Plock, které se nachází zhruba 100 kilometrů na západ od Varšavy. Že jste o tomhle festivale ještě neslyšeli? Tak to děláte chybu, minimálně v tom případě, pokud si libujete v pravidelných beatech a kromě elektra, deep houseu nebo minimalu máte rádi i inteligentní drum'n'bass a dubstep. Resident Advisor coby jeden z nejrenomovanějších zahraničních serverů o elektronické hudbě Audioriver v loňském roce umístil na čtvrtou příčku mezi nejlepšími světovými hudebními festivaly, které proběhnou v měsíci srpnu. Letos to Audioriver dotáhl až na druhé místo. A vzhledem k tomu, že se před něj probojoval pouze americký Burning Man, lepší elektronický festival, alespoň podle lidí z Resident Advisoru, v srpnu v Evropě prostě nenajdete. A to už je docela pádný důvod k tomu se do, pravda trochu vzdálenějšího Plocku, vypravit a ověřit si na vlastní oči a uši, jestli je ta druhá příčka zasloužená.

Audioriver letos, na svém teprve pátém ročníku, uvede hned několik exkluzivních vystoupení projektů, které v průběhu léta prakticky nebudete mít možnost vidět nikde jinde. Tajemný Oni Ayhun, jehož identita dosud nebyla odhalena, deephouseové seskupení The Modern Deep Left Quartet a především trojčlenný projekt The Black Dog. Všichni navíc představí svou vlastní tvorbu, nepůjde tedy o pouhé DJské sety. A podobně se to má i s dalšími velkými jmény, která se mezi šestým a osmým srpnem v Plocku předvedou živě. Laurent Garnier, Richie Hawtin se svým dark-minimalovým alteregem Plastikman, Four Tet, Hybrid, Hadouken!, techno producent Dusty Kid, nebo elektro-breakový Krazy Baldhead.

01033177.jpeg

Živá vystoupení tradičně doplní celá řada těch DJských, která taky rozhodně nezůstávají, co se týče velkých jmen, nijak pozadu. Ať už to jsou klubové legendy Way Out West, drum'n'bassový producent Sub Focus, holandské trio Noisia, The Qemists Soundsystem z labelu Ninja Tune, dubstepař Starkey vydávající u labelu Planet Mu, Simian Mobile Disco nebo dBridge, který představí své inteligentní zlomené beaty ve společném setu s Instra:mental. Ženský pohled na elektronickou scénu potom zastoupí techno DJky Ellen Allien a Magda. A to samozřejmě není zdaleka celý line-up.

02098804.jpeg

Audioriver sice patří co do kapacity pohybující se kolem deseti tisíc návštěvníků k těm menším festivalům, nicméně lokací, skvělou atmosférou, exkluzivním programem a také velmi sympatickou cenou vstupenek hravě předčí i o poznání pompéznější konkurenty. V Resident Advisoru tohle všechno očividně vědí moc dobře a soudě dle na vlastní kůži vyzkoušeného loňského ročníku musím potvrdit, že druhé místo mezi srpnovými festivaly je po všech stránkách zasloužené.

Více se o festivalu Audioriver dozvíte 2. srpna v pořadu WavetroniQ.

Spustit audio