Fix The Iceland: Lávovou pouští i větrnou smrští na „furtošlapech“

25. srpen 2013

Kryštof Hlůže, Kryštof Melka, Jakub Voverka byli hosty cestovatelského a outdoorového magazínu Casablanca těsně po návratu z Islandu. Přejeli ho v rámci akce Fix The Iceland napříč na fixed kolech (aka fixkách, aka festkách, furtošlapech) – absolvovali jako vůbec první 700km drsnou islandskou přírodou bez přehazovačky s pedály, které se při jízdě neustále točí...

Oba Kryštofové i Jakub provozují tzv. Hyena Laboratory a fixed kola považují za nejčistší a původní formu cyklistiky. K přejezdu Islandu vnitrozemím se rozhodli přesto, že jim někteří Islanďani tvrdili, že to nepůjde. Brodili se s koly v řekách, jeli lávovou pouští nehostinného vnitrozemí a zažili déšť přezdívaný sprej, noční sníh i větrnou smršť. Nakonec úspěšně dorazili k vytčenému cíli na druhé straně Islandu – k majáku Fontur.
Podívejte se na fotky z Fix The Iceland a poslechněte si záznam živého vysílání!

Den po dni si můžete trasu prohlédnout tady.
Facebook cyklistické Hyena Laboratory

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.