Floex: Herní soundtracky jsou prostor pro uvolnění a experimentování

18. říjen 2019

Machinarium od tuzemských Amanita Design, jedna ze světově nejúspěšnějších českých her, slaví desáté výročí od vydání. Při této příležitosti vydává studio speciální remixové album skladeb z produkce Tomáše Dvořáka alias Floexe. Na Machinarium Remixed se podílelo třeba legendární elektronické duo Orbital, ale také jména známá z jiných herních soundtracků.

„Nikdy jsem neměl cíl dělat hudbu primárně do her, v té době jsem se podílel na různých multimediálních projektech a Amanita mi do toho svým způsobem vlastně seděla,“ popisuje Floex své začátky s herním studiem, pro které poprvé produkoval hudbu k Samorostu 2, za uplynulých třináct let se ale v podstatě stal jeho dvorním skladatelem.

Čtěte také

Tvorba hudby pro hry má svá určitá specifika – měla by jejich atmosféru spíš jen dokreslovat než na sebe strhávat pozornost. Autor musí navíc počítat s tím, že každý hráč nepostupuje stejným tempem, někteří z nich si tedy skladbu nedoposlechnou celou, jiní zase danou smyčku uslyší třeba čtyřikrát, nikdo by si to ale během hraní ideálně neměl uvědomovat. „Občas jsem dělal hudbu na konkrétní level, ale pak se ukázalo, že na jiném funguje lépe,“ říká Floex s tím, že ho bavilo používat jednotlivé motivy v různých obměnách tak, aby reflektovaly dění na obrazovce a hráči si je mohli spojit třeba s určitými postavami.

„Interprety jsme vybírali tak, aby z dnešního pohledu dobře vypovídali o období, kdy Machinarium vznikalo.“ Konec nultých let byl významnou dobou pro rozvoj nezávislé herní scény, na albu Machinarium Remixed tak naleznete skladby třeba od Jima Guthrieho, autora soundtracku pro Sword & Sworcery, nebo od německého producenta C418, který je známý pro svůj hudební doprovod k Minecraftu. Křtít se bude 27. listopadu v pražském Paláci Akropolis.

Jak vypadá Floexův tvůrčí proces při skládání pro hry? Udělal by dnes v soundtracku Machinaria něco jinak? A který z čerstvých remixů mu nejvíc přirostl k srdci? Poslechněte si nejnovější Quest a dozvíte se víc!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.