Fonty jako sochy na náměstí. Superior Type chtějí dostat písmo do veřejného prostoru

12. únor 2019

„Superior Objects je náš typografický nadprojekt, nikdo jiný tu nic podobného nedělá,“ říkají designéři Vojta Říha a Matěj Polách. Absolventi UMPRUM, kteří se znají už od střední školy, posouvají fonty do trojrozměrné podoby. Vytváří z nich objekty ve tvaru rotujících písmen.

Od keramických váz a menších interiérových doplňků se Superior Objects postupně posouvají k mnohem většímu formátu betonových soch. „Náš zatím největší objekt se jmenuje Entita. Má dva metry a je to beton v kombinaci s kovem. Právě tímhle sochařským způsobem bychom to rádi vedli i dál,“ říká Vojtěch Říha.

Vojta Říha a Matěj Polách

Po několika prezentacích na Designbloku se mladé značce začalo dařit. Po úspěšné sérii, která převedla celou abecedu ve Vegan Sans do stylových váz a interiérových doplňků, se designéři Superior Objects chystají posunout dál. S několikametrovými objekty ve tvaru fontů cílí na veřejný prostor. „Dal by se třeba vysázet název nějakého náměstí nebo komerčního prostoru,“ popisuje Matěj Polách.

Kde můžete zatím největší Superior Object vidět a kam by Matěj s Vojtou svoje sochy nikdy nedali? Jaké fonty z poslední doby se podle nich hodně povedly? Poslechněte si v rozhovoru s designéry Vojtou Říhou a Matějem Poláchem.

Spustit audio