Fosfor brzy nebude. Za mezemi růstu nejen v zemědělství se ohlíží ji.hlavský Inspiration forum LAB

13. září 2022

Inspirační fórum mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava přichází s prvním ročníkem interdisciplinárního výzkumného programu Inspiration forum LAB, který má podtitul Meze růstu. Tři týmy složené ze zástupců a zástupkyň vědecké a umělecké scény připravovaly celý rok výstupy své práce, které teď mohou najít návštěvníci do 25. září v pražské galerii Display. Více projekt ve vysílání Radia Wave představily organizátorka Iveta Černá a antropoložka Karolína Žižková.

„Inspiration forum LAB je interdisciplinární výzkumný program, který jsme připravili, protože se v Inspiračním fóru Ji.hlavy snažíme zvát do diskuzí lidi s různou zkušeností, profesemi –⁠ tak, aby to nebyli třeba jen akademici. Dost často se snažíme o to, aby vznikl mezioborový diskuzní dialog. LAB je proto pro nás příležitostí v tomhle uvažování vykročit ještě dál a propojit umění s vědou. Od loňské Ji.hlavy tak společně pracovali umělci a vědci z různých oborů: od antropologie, filozofie po biodesign. Tvořili spolu umělecké projekty, které se opírají o jejich vlastní výzkum,“ vysvětluje pozadí Inspiration forum LAB Černá. Celý program vznikl ve spolupráci se Sdružením pro výzkum a kolektivní praxi Display a za podpory Evropské kulturní nadace.

Témata děl, která v rámci Inspiration forum LABu vznikla, jsou pozoruhodně různorodá –⁠ filozof Jaroslav Michl, umělec Ján Skaličan, vizuální vypravěčka Giulia Faccin a antropoložka Jitka Králová se ve videoeseji Společné jádro zajímali o proměny Ostravy během posledních desetiletí. Povodím řeky Guadiany v oblasti mezi Španělskem a Portugalskem se zabývá skrze filmovou esej informační designér Burak Korkmaz a antropolog Pedro Figueiredo Neto. Na toxický vztah mezi fosfátovými hnojivy a zemědělskými rostlinami se potom v instalaci zaměřily biodesignérka Hana Komanová a antropoložka Karolína Žižková.

Výsledky své práce vyvíjely všechny týmy pod vedením výtvarníka Zbyňka Baladrána, vizuální umělkyně Lenky Hámošové a filozofa Lukáše Likavčana. Při podobných workshopech a labech hraje důležitou roli i náhoda. Jak změnila výsledek náhoda v případě Karolíny Žižkové?

„Potom, co jsme si vybraly fosfor jako nějaký prvek, na který se chceme soustředit, tak jsme přišly na to, že fosfor byl objeven poprvé alchymistou, který si myslel, že našel kámen mudrců. Vzhledem k tomu, že jednou z těch linií, kterým jsme se věnovaly, byla věda jakožto praktika, a řešily jsme politiku a komunikaci vědy, tak jsme se dostaly i k lince alchymie a vědy,“ říká antropoložka. Fosfor přitom může dojít světu ve velmi blízké budoucnosti – prý už v roce 2030.

Co se stane, až dojde světu fosfor? Jsou meze opravdu překážkami? A co bude letošním tématem Inspiračního fóra na Ji.hlavě? Odpovědi stejně jako další zajímavé informace zjistíte už teď poslechem rozhovoru.

autor: Šimon Holý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka