Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí. Jak vypadá Frýbestr v Dejvické nádražce?

29. leden 2019

Vysvětlit, co je to Frýbestr, je skoro nemožné. Účastníci festivalu každoročně pořádaného za účelem uctívání kultu Miloše Frýby se shodují na jediném, musíte ho zažít. Od počátku devadesátých let se vždy 25. ledna, kdy má svátek Miloš, scházejí lidé, které spojuje láska k hlasateli Československé televize Miloši Frýbovi. V restauraci na dejvickém nádraží, které štamgasti neřeknou jinak než nádražka, se slaví od 8:50 ráno do pozdních nočních a někdy i brzkých ranních hodin.

V půl deváté ráno jsem do nádražky ještě nikdy nevkročila. Nebýt vycházejícího slunce za okny, myslela bych, že jsem vstoupila do rozjetého nočního veselí. Fronta u výčepu, rozpité půllitry v rukou veselých lidí s pankáčskou jiskrou v oku a nevrlost hospodských. To je obvyklý místní kolorit, ale ve vzduchu je dnes něco slavnostnějšího než opilecké výpary. Frýbestr je pro nádražku důležitější než Vánoce i silvestr dohromady. „Je to prostě nejoslavovanější akce v roce. Různý zpívání. Hraje se na kytary. To se popsat nedá,“ říká výčepní Marek Karlík, který čepuje pivo během Frýbestru už podvacáté.

Kolem výčepu se skoro nedalo projít. Nádražka byla plná k prasknutí

Organizátor letošního Frýbestru, který si na sociálních sítích říká Hugo Munin a v nádražce ho oslovují jako „Kuláč“, nestojí o publicitu, ale zřejmě se významně podílí na celém průběhu akce. Program sice není pevně určen a dopředu nikdo moc neví, co se bude dít, to ale k Frýbestru patří. Lidé přijdou, zapíšou se na prezenční listinu, vystojí si frontu na pivo, potkají své staré známé a konverzaci občas přeruší hlasitý výkřik „Frýba!“, který se jako mexická vlna šíří celým prostorem. Důležitou součástí dne je i zpěv známých melodií přetextovaných ve „frýbovském“ stylu. Nepodařilo se mi zjistit, zda se letos koná dvacátý devátý nebo třicátý ročník. Pamětníci se na pořadovém čísle neshodují. 

Miloš Frýba pracoval pro Československou televizi čtyřicet let, z toho téměř polovinu strávil jako programový hlasatel. Z obrazovek zmizel v roce 1990. Tehdy vznikla fáma, že z jeho odchodu profituje kolega Alexander Hemala, který v televizi pracoval jako hlasatel i nadále. Češi po revoluci sice získali svobodu, ale ztratili jedinou jistotu, a to Miloše Frýbu, který se přihlásil vždy v 8:50. Tak vznikla legenda, z níž se zrodil Frýbestr. Ve skutečnosti Frýba nezmizel úplně. Začal pracovat jako režisér dne a z televize definitivně odešel až v roce 2008. Zemřel na konci roku 2010. Vztah mezi těmito dvěma legendárními hlasateli navždy zůstane záhadou předurčenou ke spekulacím.

02222240.jpeg

Nádražní budova, ve které hospoda sídlí, sousedí s čekárnou vlakové stanice Dejvice. Pivo si musí během Frýbestru každý objednat na baru, pod nátlakem davu se pije hlavně na stojáka. U stolů je plno už od rána. Dřevem pobité zdi zdobí plakáty hudebních kapel, výstřižky z novin a zsinalé obličeje Miloše Frýby v mnoha kreativních provedeních. Dovnitř nádražky se celkem pohodlně vejde přibližně sto lidí, ale během Frýbestru se jich tam tlačilo určitě víc. Legendární nádražce hrozilo v srpnu roku 2018 zavření. Majitel budovy údajně požadoval dvojnásobné zvýšení nájemného, což se zdá pro místo, kde velké pivo stojí 25 korun, likvidační. Jestli byl nájem nakonec zvýšen, výčepní Marek Karlík nepotvrdil, ale ujistil mě, že majitel se v blízké době „Nádražku“ rozhodně zavřít nechystá.

Vydrželi Frýbovi fanoušci v nádražce až do večera? Poslechněte si celou reportáž ze srazu uctívačů legendárního hlasatele.

autor: Nikola Liederhaus
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.