Galerie NF: Nemáme funkci kurátora

13. září 2011

Umělecké dění se v poslední době stále častěji přesouvá do nejrůznějších alternativních prostorů. Klasickým „white cube“ galeriím konkurují výstavy v bývalých stavebních buňkách, v podchodech nebo v kontejnerech na přepravu zboží. V Ústí nad Labem funguje galerie ve sklepě běžného činžovního domu.

Galerie NF funguje v Ústí nad Labem už tři roky. U jejího zrození stáli umělci Eva Mráziková a Luděk Prošek. Za cíl si od počátku kladli rozšířit současnou výtvarnou scénu v severočeském kraji o alternativní prostor, který by byl určený především pro mladé umělce a jejich komorní autorské výstavy.

Luděk Prošek vysvětluje, že v Galerii NF neexistuje funkce kurátora. Svého následovníka vždy vybírá sám vystavující. První výstavu s názvem Kurátor je past tedy v NFku vytvořili sami její zakladatelé Eva Mráziková a Luděk Prošek. Výstavní štafetu poté předali Dominiku Langovi.
Protože ke galerii patří i přilehlý dvorek, umělecká díla často ze sklepního prostoru prorůstají až ven. Jako například instalace zmiňovaného Dominika Langa, který pověsil přes dva dvorky dřív často používané šňůry s prádlem.

02433987.png

Luděk Prošek je s dosavadním děním v Galerii NF spokojen a míní, že štafetový systém výstav se ujal. Protože v Galerii NF chybí kurátor, je vždy překvapením, jaký umělec a s jakým počinem se tady objeví. Pokud byste se chtěli nechat překvapit i vy, můžete do Galerie NF zavítat prakticky kdykoliv. Je dobré se ale předem telefonicky domluvit s Luďkem Proškem, který bydlí hned nad galerií.

Aktuální výstava by měla v Galerii NF začít 5. října. Vystavovat bude Tomáš Roubal. Tomu pomyslnou štafetu předala Magdaléna Hrubá, která měla v NFku před prázdninami výstavu Nová divočina.

Spustit audio