The Game Awards si existenci obhájí snáz než Oscaři. Stávají se nejdůležitější herní událostí roku?

16. prosinec 2022

Minulý týden, v noci na 9. prosince, se podeváté v řadě předávaly ceny The Game Awards. Sošku za nejlepší hru roku 2022 si odneslo studio FromSoftware za Elden Ring, který se ocenění dočkal v dalších třech kategoriích. Nejvíc nominací proměnil God of War Ragnarök s šesti výhrami.

Ještě většímu zájmu než výsledky cen se na The Game Awards nicméně těší nové trailery a oznámení, kterými pořadatelé tentokrát opravdu nešetřili. Večer tentokrát ani nemá konkrétního vítěze, protože vydařených upoutávek a představených her, které se v příštích letech vyplatí sledovat, byla celá řada. Podle Šárky byl letošní ročník silnější než veletrhy E3 a Gamescom dohromady, přičemž si na své přišli fanoušci a fanynky mainstreamu, ale i nezávislé produkce.

Jardu nejvíc zklamal filmeček z Diabla IV, které konečně potvrdilo červnové datum vydání, naopak se těší na Armored Core VI, hru od vítězů hlavní kategorie. Na rozdíl od jejich nedávné tvorby ale tentokrát nemá jít o soulslike RPG, nýbrž o pokračování série, kde první housle hrají robotické mecha obleky.

Šárka se rozplývala nad Death Stranding 2, které si v duchu designéra Hidea Kodžimy opět hraje na tajemný hrad v Karpatech a stejně jako první díl plný hollywoodských hvězd, a taky nad Idrisem Elbou v datadisku pro Cyberpunk 2077. Se skupinovým nepochopením moderátorů se pak setkala původem brněnská střílečka Crime Boss: Rockay City, která taky sází na slavná jména, kterými jsou ale spíš polozapomenuté hvězdy z osmdesátek, a na hratelnost inspirovanou loupeživou akcí Payday.

Nadšení naopak sklidil Judas, chystaný debut studia Ghost Story Games vedeného Kenem Levinem, vývojářským veteránem a duchovním otcem her Bioshock či System Shock 2. I Jidáš si dle první upoutávky drží podobný žánr a styl, stejně jako u mnoha dalších představených her jeho vydání může být roky vzdálené a vyvrbit se z chystaných herních projektů může skutečně ledacos.

Co říká Šárka na první pokračování z dílny Supergiant Games? Jak se Lukášovi pozdává frenetická sovětská střílečka Atomic Heart? Poslechněte si celý díl Questu o The Game Awards 2022.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.