Geniální pop, který zní jako turistická VHSka o Španělsku. Caroline Polachek stírá hranice v hudbě

24. červenec 2023

Sólovou kariéru odstartovala až v pětatřiceti letech, kdy hudební průmysl obvykle ženy spíše odepisuje. Přesto dovedla vzbudit senzaci. Její druhé album Desire, I Want To Turn Into You, které vyšlo letos na Valentýna, je žhavým adeptem na desku roku. Přes experimentálnější ražení její hudby si ji jako předskokanku na turné vzala superhvězdná Dua Lipa. V čem se skrývá kouzlo americké hudebnice Caroline Polachek? A proč se zaposlouchat do jejích atypických popových bangerů?

Od začátků v hudebním průmyslu k tomu, kým je hudebnice dnes, ušla opravdu dlouhou cestu. Po indierockových Chairlift Polachek vydala experimentální syntezátorovou desku pod svými iniciálami CEP, zkusila štěstí taky s pseudonymem Ramona Lisa.

Zlom přišel ale až s albem Pang z roku 2019, se kterým hudebnice zahájila kariéru pod svým občanským jménem ve spolupráci s producentem z labelu PC Music Dannym L Harlem.

„Tahle deska zachytila období, kdy se začala rodit nová mainstreamová estetika spojující komerční a nezávislé, vysoké i nízké. Už jen obal alba mohl způsobovat velké znejištění, Caroline tam vypadá jako Keira Knightley v Pirátech z Karibiku řízlá postavou z Šíleného Maxe, navíc jako vyobrazená na hyperrealistické olejové malbě. Přesto si posluchačstvo její podmanivé popové a přitom celkem sofistikované hitovky zamilovalo. Deska Desire, I Want To Turn Into You pak vstoupila do světa, kdy byla tahle estetika na denním pořádku,“ vysvětluje redaktorka Aneta Martínková.

Jak Caroline Polachek podle vlastních slov vytváří vizuály? A jak její zpěv inspirovaly digitální efekty? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka