Grundfunk Ladies Night vol. 26

25. květen 2012

Jednou měsíčně nám s pořadem vypomáhá badatelka v oblasti groovu MaryC, která se specializuje na zpěvačky a hudebnice myslící v rytmu funku, soulu, jazzu a hip hopu.

Je to špatný! Co na to říct, když svět opustí v jeden týden hned dvě vynikající zpěvačky. Donna Summer, mocný i našeptávající hlas disca a Belita Woods, uvolněný hlas mnoha barev seskupení Parliament Funkadelic. Obě zemřely ve stejný týden a ve stejném věku. Oběma bylo teprve 63 let.
I když byla Belita Woods v porovnání s Donnou Summer méně nápadná, pro Ladies Night byla zásadním jménem, začínala sice také discem, ale její naprosto originální, neuhlazený hlas vynikl nejlépe až na jedné lodi s Georgem Clintonem a jeho Parliament Funkadelic.

Vzhledem k tomu, že Belita Woods byla na playlistu, když byla MaryC poprvé hostem Grundfunku, je třeba se řádně rozloučit a poděkovat těmto velkým dámám.



A ještě než vypukne Grundfunk v neděli ve 22:00, můžete se s námi potkat živě na festivalu Mezi ploty v pražské léčebně v Bohnicích, tam vám bude Grundfunk a Kruton vybírat hudbu po celé odpoledne.

Znáte ji z našeho vysílání z kapely Mighty Mocambos, zpěvačka Gizelle Smith se rozhodla tento rok vystrčit růžky a přijít se sólovým materiálem. Prvním střípkem v mozaice je single Jonny, se kterým vás v neděli seznámíme i s připomínkou, kdo to Mighty Mocambos jsou.
www.facebook.com/gizellesmith

Pravidelná rubrika Groove Window zažije jednu malou premiéru. Poprvé budou všechny skladby v ní zahrané pouštěné z vinylů. Představíme si zdánlivě nerozlučnou dvojici muzikantů Daryla Halla a Johna Oatese, která od 70. let minulého století zaplňuje žebříčky poslechovosti ve Spojených státech, odkud oba pocházejí. Celkem šest „number one“ hitů a třeba doznání Michaela Jacksona k použití groovu basové kytary do skladby Billie Jean z jejich asi největšího hitu I Can't Go For That (No Can Do), to vše a mnohem více dělá z této dvojice důležité osobnosti, které by našinec měl znát.
www.hallandoates.com

02639074.jpeg

Tradiční migrénou bohů vás v neděli od 22 hodin na Radiu Wave provedou DJ Maceo, Viktor Mašát a MaryC. Těšte se na funk, soul, groove a jazz.

autoři: Viktor Mašát , Maceo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.