Grundfunk na vlně tanečních groovů, latinskoamerických rytmů i australského funku

9. prosinec 2022

Jednu z posledních šancí vyhnout se koledám a vánočním písním v kategorii novinek  jsme využili díky několika uskupením, které se nebojí v týdnech před závěrečnými svátky roku vypustit i běžnou tvorbu.

Ať už jde o záznam koncertu, tak jako v případě australských The Bamboos a jejich spolupráci s Melbourneským symfonickým orchestrem, nebo kompilaci dvou italských producentů a DJů Mickyho Mora a Andyho Tee, kterým se povedlo proniknout do trezoru britského labelu Z Records a ten, dle jejich vlastních slov, vyrabovat tak, aby si posluchač přišel na své. Na první možný prosincový termín si nové desky naplánovali i další Ital v tomto vysílání Alberto De Benedetti alias Bobby Soul s deskou 20/30, a také berlínské duo Funkatized, jejichž dva roky stará deska Chameleon One se dočkala svého pokračování v podobě Chameleon Two.

Úvod jsme vyplnili dvěma ukázkami z kompilace labelu Z Records In Our Groove, kterou sestavila dvojice Micky More & Andy Tee, tedy hlavouni labelu Groove Culture. V rámci ní vzniklo i několik originálních mixů, za kterými stojí přímo oni a všech 29 skladeb je k poslechu a případné podpoře tu.

Producent, DJ a muzikant B.Bravo vydal letos na jaře svou druhou studiovou desku Vizionz, kterou nyní doplňuje její remixová podoba. Na pěti kouscích se navíc podíleli remixéři, kteří se v září účastnili soutěže vyhlášené labelem Bastard Jazz. Celé remixové album najdete tady.

Po kompilaci dvou debutových EPček kapely Ghost Funk Orchestra původně z roku 2016, která vyšla v srpnu letošního roku, se tato desetičlenná newyorská parta vrací s třetí studiovou deskou A New Kind Of Love. Podpořit je a vyslechnout si všech 12 na albu nahraných kompozic můžete tu.

The Bamboos zvládli v roce 2021 natočit živák s Melbourne Symphony Orchestra, který nyní vychází na vinylu a také v digitálu. Kdo preferuje CDčka, bude si na ně ale muset počkat až do února příštího roku a do té doby se spokojit třeba s odkazem níže.

A jak to v Hamer Hall vypadalo, můžete zjistit díky videu ke skladbě Power Without Greed.

Pravidelná rubrika Groove Window zamířila dnes za rodinou Escovedů, ze které vytáhla jméno Juan Escovedo, jehož sestrou je Sheila E. a tatínkem Pete Escovedo. Loni vydal Juan Escovedo album The J, na kterém se konečně plně představuje on sám a tady si jej můžete poslechnout.

Závěr vysílání obstaral Karlos Edwards, který si na single With You pozval zpěvačku Elle Cato a trumpetistu a hráče na lesní roh Bryana Corbetta. Na klip můžete mrknout tu.

Playlist dílu najdete tady.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.