Grundfunk oslavil Mezinárodní den jazzu

4. květen 2023

Náš pořad se nikdy jazzu nevyhýbal, ostatně jeho prvky jsou součástí mnoha žánrů a tvorby interpretů, které hrajeme jak pravidelně, tak i okrajově. Ale když už padne premiéra na Mezinárodní den jazzu, nemohli jsme jinak a víc jej v tomto díle akcentovat. A ono se není čemu divit, když v posledních několika týdnech vyšly desky, které si svou pozornost zaslouží plnohodnotně, bez ohledu na to, zda má žánr zrovna svátek nebo ne.

Projekt Roberta Glaspera, Kamasi Washingtona, Terrace Martina a 9th Wondera - Dinner Party se po třech letech od svého debutu vrátil s albem Enigmatic Society, které opět jazzové prvky míchá s fúzí hip-hopu a r&b. Do vysílání přispěl i kytarista a zpěvák John Oates, který předělal po svém klasiku Louise Armstronga What A Wonderful World. A v neposlední řadě došlo na návrat jedné velké legendy. Adrian Younge a Ali Shaheed Muhammad pro své hnutí Jazz Is Dead přizvali Lonnie Listona Smitha, aby obohatil již 17. vydání kompilace Jazz Is Dead.

Jeden z nejprogresivnějších orchestrů současnosti Metropole Orkest, vydal nedávno spolu s dirigentem a skladatelem Vincem Mendozou album Olympians, jehož skladba Big Night byla naprosto ideálním otvírákem našeho vysílání.

Simply Red chystají na 26. května novou desku Time a nedávno vypustili 3. single Just Like You  i s videoklipem.

Již sedmého vydání se dočkala kompilace Dancefloor Weaponz od uskupení Funky French League, kterou si můžete poslechnout a případně i podpořit tady.

I v 83 letech se dá udělat deska, u které rozhodně nemáte pocit, že ji dělal důchodce. Smokey Robinson právě takovou vydal, jmenuje se Gasms a poslechnout si ji můžete celou tady.

Izo FitzRoy má venku třetí studiovou desku A Good Woman. Produkoval ji Oscar de Jong (kterého znáte z Kraak & Smaak) a celou si ji můžete poslechnout a případně i všechny muzikanty do její přípravy zapojené podpořit tu.

Okolo Jessie Ware jsme kroužili v posledních deseti letech hodně, ale nikdy jsme ji pořádně nepředstavili. A protože její aktuální deska That! Feels Good! k nám sedne skvěle, nastal ten pravý čas. A pokud nám nevěříte, tak utíkejte na odkaz, abyste se o tom taky přesvědčili!

Superkapela Dinner Party (Terrace Martin, Robert Glasper, Kamasi Washington a 9th Wonder) má venku tři roky po svém debutu novou desku Enigmatic Society a pozvání na ni přijali hosté Phoelix, Arin Ray, Ant Clemons a Tank.

Pro 17. vydání řady Jazz Is Dead, které toto hnutí už několik let vydává, si pánové Adrian Younge a Ali Shaheed Muhammad pozvali opět jednu z legend muzikantského světa - Lonnie Liston Smitha a kromě něj ještě do tří zpívaných skladeb zpěváka Lorena Odena. Jak to celé dopadlo pak můžete slyšet i podpořit tady.

Playlist dílu najdete tady

Spustit audio