Hany nechce být jen další hezký český film

7. květen 2014

Nový český film Hany jde do kin 8. května. Podle čeho byl pro tento netypicky natočený film vybrán kameraman, jak probíhaly přípravy herců před první klapkou i proč se hlavní mužská postava jmenuje stejně jako její představitel? Na to odpovídali ve studiu den před uvedením tohoto rozhodně ne dalšího „hezkého českého filmu“ do kin jeho režisér Michal Samir a také představitelka jedné z hlavních rolí, herečka Hana Vagnerová.

Co bylo tím pravým důvodem, proč je Hany nakonec filmem o jednom záběru se dvěma skrytými střihy (a jedním přiznaným, který odděluje hlavní část filmu a epilog), osvětlil režisér Michal Samir hned na začátku rozhovoru: „Problémem se nakonec ukázala být technika, protože neexistuje profesionální kamera, která by dokázala zaznamenat tak dlouhý záběr, takže jsme se nakonec rozhodnuli natočit film na tři zhruba 25minutové záběry a ty pak spojit neviditelným střihem tak, aby jejich kontinuita zůstala zachována“.

I tak se ale během třínočního natáčení museli jak herci, tak celý filmový štáb potýkat s nespočtem problémů – opilými lidmi procházejícími se ulicí, kde se natáčelo, počínaje a rozbitou kamerou před začátkem natáčení posledního záběru konče. A těžké momenty se nevyhnuly ani Haně Vagnerové, která právě před natáčením posledního záběru zkolabovala. „Měla jsem za sebou několik přechozených chřipek a angín a tři vyčerpávající noci mi na zdraví taky nepřidaly, takže jsem před poslední klapkou prostě omdlela. A my ten záběr do rána museli stihnout natočit, takže přijela záchranka, a když jsem se probrala, dala trochu dohromady a zároveň se vyřešil problém s rozbitou kamerou, vrhli jsme se na to.“

Vše se nakonec do svítání podařilo stihnout a výsledek s názvem Hany je tak od 8. května k vidění v kinech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka