Hellwana

26. srpen 2018

Na české hudební scéně mnoho rapperek nepotkáte. Situace se naštěstí začala měnit. A právě Hellwana, objev roku 2017, je jednou z těch, které do českého rapu přináší nový pohled.

Hellwana se zničehonic objevila s výrazným a sebevědomým projevem a s EP Sunbeam, které je ovlivněno grimem, r’n’b, neo-soulem i trapem. Hellwana na něm nejen skvěle rapuje, ale i zpívá, a na koncertech ukazuje, že je také skvělá performerka. Ve svých textech i na svém instagramu podporuje pozitivní vztah k tělu a staví se za novou generaci dívek. Mezi své oblíbené umělce a umělkyně řadí třeba zpěvačku Jorju Smith nebo rappera Skeptu. Hellwana trávila dětství ve Velké Británii, takže angličtina je jejím druhým mateřským jazykem. Jako členka pražského kolektivu Trash Gang v současné době nejvíce spolupracuje s producentem a DJem, který si říká Cyper Sound. Na letošní rok společně chystají nové EP, tentokrát s českými texty.


Rozhovor s rapperkou Hellwanou najdete zde.

„Hellwana navazuje na současnou vlnu britského grimeu a díky jejím kořenům jí to samozřejmě můžeme věřit, což je u takového soundu velké plus. Grime si do českého prostředí hledá cestu stěží, jedinou výjimkou je Smackova verze tohoto žánru z londýnského předměstí, a Hellwana je hodně vítanou novou posilou scény. Dost se těšíme na lokalizaci jejího soundu do českého prostředí na chystaném EP s českými texty,“ říká hudební redakce Radia Wave.

„Myslím si, že v naší hudbě je volnost, kdy průchod sebevyjádření jde hezky bez okolních hranic a bez zábran,“ dodává zpěvačka.

autor: Mary C
Spustit audio