Hergot!: Do Afriky za bubny a duchy lesa

1. říjen 2017

Nelítostný nástup podzimu jsme si v Hergot!u rozhodli zpříjemnit výletem do Afriky. Naším hostem je hudebník a sociální antropolog Tomáš Marek, který se věnuje – mimo jiné – hře na buben djembe. Tento dobře známý hudební nástroj má své kořeny na území dnešní Guineje, kde Tomáš jako výzkumník a bubeník také působil. I když náboženství nebylo jeho primárním zájmem, brzy zjistil, že samo bubnování v Guineji nelze oddělit nejen od duchovních představ, ale ani od společenského uspořádání.

V Guineji je jednoznačně převažujícím náboženstvím islám. Podle slov Tomáše Marka se ale nezdá, že by vyznavači a vyznavačky tradičních náboženství trpěli jakoukoli diskriminací. Alespoň tedy ne v současnosti. Tomáš Marek popisuje, že běžnou praxí je, že jeden člověk praktikuje obojí, aniž by v tom musel být vnitřní rozpor: účastní se tradičních rituálů, obětuje duchům, ale zároveň chodí do mešity, kam si buben nebere, protože to se nehodí. Světonázory tak pokojně koexistují a prolínají se.

Tomáš Marek také popisuje zážitek setkání s tradičními bohy: ve vesnici, kde také žil, lidé věří, že duchové (respektive bohové) sídlí ve stromech v blízkém lese. Každý strom – a duch, který v něm sídlí – má své jméno, které smí znát jen šaman. Proto existují ještě obecně známé přezdívky, které se používají v běžné řeči, ale i v rámci uctívání v širším kruhu. Princip oběti bohům je trochu jiný, než na co jsme zvyklí na Západě. V lese si totiž člověk může od některého z duchů něco přát a rituál, při kterém se obětuje slepice, koza nebo kráva, se koná teprve poté, co se přání vyplní.

Tomáš Marek

A protože se Tomáš Marek do Afriky vypravil především kvůli hře na djembe, zajímala nás samozřejmě i konkrétní souvislost se spiritualitou. Existují například rytmy, které jsou přímo určeny jednotlivým duchům – zároveň se ale může stát, že se některý z nich začne hrát na svatbách a slavnostech a jeho původní smysl se tak ztrácí. Nebo rozšiřuje?

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad. Dočkáte se i drobné hudební ukázky přímo od hosta.

autoři: Petr Wagner , Fatima Rahimi , Jan Škrob
Spustit audio