Hergot!: S Jeronýmem Pražským proti proudu

13. červen 2016

Když jsme před natáčením příběh Jeronýma Pražského vyprávěli Bonusovi, kterého jsme potkali na chodbě, trefně poznamenal, že Jeroným je Jan Zajíc českých církevních dějin. Kromě smrti ohněm, v Jeronýmově případě nedobrovolné, spočívá zásadní podobnost obou postav v tom, že jejich zásah do dějin je vnímán ve stínu jejich starších předchůdců. Jeroným Pražský byl upálen o rok později a na stejném místě jako Jan Hus.

Hus a Jeroným byli přátelé a kolegové, velmi blízcí si byli i myšlenkově. A ve dvojici bývají i připomínáni, často v analogiích k jiným významným dvojicím křesťanských dějin včetně Cyrila a Metoděje.

Kdo byl ale Jeroným Pražský sám o sobě? Ptali jsme se evangelického teologa a pověřeného faráře pro menšiny Mikuláše Vymětala, k jehož velkým zájmům patří právě dějiny české reformace. I když Mikuláše Vymětala zná veřejnost spíš jako odvážného faráře, který je i v taláru vidět v popředí všech demonstrací za práva utlačovaných, ukázal se letos také jako akademik a znalec církevní historie. Stál totiž u zrodu knihy Jeroným Pražský: Evropan – vzdělanec – buřič.

03647359.jpeg

Proč právě tyto tři pojmy rezonují s odkazem Jeronýma Pražského a jak souvisí starý reformátor se soudobým aktivismem? Vymětal zdůrazňuje, že vybrat tři hesla, která by shrnovala jeden komplexní lidský život, není možné. Pojmy, které byly vybrány, souvisí právě s tím, že jsou aktuální pro dnešní dobu: Jeronýmovo evropanství rámované cestami od Oxfordu až po dnešní Bělorusko tváří v tvář dnes narůstajícím trendům nacionalistických nálad a odporu vůči jednotné Evropě, Jeronýmova vzdělanost doložená několika tituly z evropských univerzit a víra v sílu vzdělání tváří v tvář nedůvěře k intelektuálům, Jeronýmovo nekompromisní buřičství jako důležitá součást jeho nátury jako výzva našim obavám z radikality všeho druhu.

Před 600 lety byl upálen výjimečný humanistický filozof, v mnohém podobný Husovi, v mnohém protikladný, v mnohém sám o sobě inspirativní.


Zajímá vás víc? Třeba jak vypadaly pouliční demonstrace v 15. století? Pusťte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.