Hergot!: Vánoční speciál

29. prosinec 2013

Liturgické Vánoce trvají až do 6. ledna, sekulární vánoční svátky končí Novým rokem. Proto na pravý vánoční speciál rozhodně není pozdě. Jan Škrob, Jakub Ort a Petr Wagner se podělí o vlastní vzpomíky z dětství, aby ukázali, jak různě mohou Vánoce vypadat v různých rodinách podle tradice, ke které se hlásí.

O slovo se přihlásí i nemocný Dominik Čejka, který v telefonickém rozhovoru poodhalí, v čem jsou typické Vánoce v polském kulturním okruhu, ze kterého pochází. Především přitom půjde o důležitou oblast, která k Vánocům neodmyslitelně patří: o jídlo a štědrovečerní tabuli.

Středobodem vánočního speciálu bude ale to, co je středobodem Vánoc. Vánoce jsou připomínkou narození Ježíše Krista a velkolepého (byť navýsost skromného) Božího vstupu do světa. Zamyšení nad biblickým textem v režii Jakuba Orta mimo jiné připomene, jak složitá byla situace pro všechny zúčastněné.

Kromě toho všeho dojde i na poezii a samozřejmě nesmí chybět hudba. Zazní mimo jiné Tom Waits, Palace Songs a Bob Marley!

autoři: Petr Wagner , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.