Hergot!: Víra jako blázen

3. říjen 2016

Vidět nebo slyšet věci, které ostatní lidé nevidí a neslyší, se obvykle chápe jako příznak duševní poruchy nebo zkušenost, která vzniká pod vlivem psychotropních látek. Věřící lidé bez ohledu na konkrétní vyznání ale zároveň svědčí o nejrůznějších zjeveních a hlasech Boha, bohů/bohyň nebo svatých. Tyto zkušenosti – obvykle popisované jako mystické – také balancují na hraně normality. Alespoň tak, jak ji chápe moderní věda a psychiatrie. Je tedy mezi vírou a psychiatrickou medicínou napětí?

Skotský religionista Richard Saville-Smith se domnívá, že ano a říká k tomu: „Psychiatrie je ve své podstatě uvězněná v procesu moderny. Moderna vyžaduje zrušení všeho nadpřirozeného. Pokud se pak hlásíte ke křesťanství nebo buddhismu a zároveň děláte psychiatrii, musíte stejně v zájmu své profese dělat velké kompromisy.“ Jiný názor má přední český psychiatr a psychoterapeut Radkin Honzák. Uvádí sice, že velká část Božích hlasů včetně toho, který slyšela Johanka z Arku, jsou projevy temporální epilepsie nebo jiných poruch, ale zdůrazňuje, že člověk má na extatické stavy právo. Takové zkušenosti podle Honzáka samy o sobě neznamenají, že by člověk hned měl dostat psychiatrickou diagnózu.

03714950.jpeg

Richard Saville-Smith, který se sám hrdě označuje za blázna a tvrdí, že právě ve stavech šílenství je veden rukou Boží, zase říká, že bláznovství je kategorie, která by měla být jednak zbavena negativního významu a jednak rozšířena. Mystika je podle něj například zbytečný pojem, který rozmělňuje skutečnou podstatu setkávání s Bohem, tedy bláznovství (respektive šílenství, madness).

Blázen byl podle skotského religionisty i Ježíš – nebo by tuto nálepku alespoň dostal dnes. To je ale myšlenka, kterou Radkin Honzák odmítá jako naprostý nesmysl. Jednak proti ní svědčí množství nejrůznějších duchovních vůdců, kteří o sobě prohlašují všechno možné a psychiatrie je nijak nepronásleduje, jednak je to podle Honzáka projev ahistorického myšlení, které nebere v úvahu kontexty.

02981837.jpeg

Zprostředkovaně se k tématu vyjádří i apoštol Pavel, islámský básník a mystik Rúmí a zajímavé osobnosti z oblasti hudby:

Playlist:

The Wesley Willis Fiasco – Jesus is the Answer
Daniel Johnston – Got to Get You into My Life (svérázná předělávka Beatles)
Sinéad O'Connor – Take Me to Church
13th Floor Elevators – Kingdom of Heaven
Babes in Toyland – Isigkeit

Zajímá vás víc? Pusťte si celý pořad.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.