Hergot!: Zastavme sa, bratia

29. červenec 2012

Před 20 lety byla Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem podepsána dohoda o rozdělení Československa. Od té chvíle vyrazily obě mladé republiky mimo jiné i na různé spirituální cesty, Slovensko podle všeho na cestu mnohem více ovlivněnou křesťanstvím. Výročí se hodí k malé rekapitulaci.

Úbytkem členstva oficiálních církví u nás se moderátoři Hergot!u zabývali průběžně v minulých dílech, tentokrát budou mít Jakub Ort, Jan Škrob a Petr Wagner příležitost zjistit, že u našich nejbližších východních sousedů vypadá situace kolem církví úplně jinak. I přes dominantní vliv římskokatolické církve si místní duchovní scéna udržuje jistou pestrost, danou i různorodějším národnostním obsazením farností a sborů.

Rozhovor tvůrcům Hergot!u poskytl Miroslav Hvožďara ze sboru Evangelické církve augšpurského vyznání z pohraniční obce Vrbovce, kde se běžně sejde na bohoslužbách kolem 300 věřících, v soundtracku zazní spousta slovenské hudby, která měla a má vliv i na naši tuzemskou scénu: Prúdy, Dežo Ursiny, Trosky, Tu v dome, bez Ladu a skladu, Kolowrat a další.

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.