Hergot!: Zhluboka se nadechnout...

22. červenec 2014

Holotropní dýchání je tak trochu záhadná psychoterapeutická metoda. Kvůli jejím spirituálním přesahům se Dominik Čejka, Petr Wagner a Jan Škrob rozhodli zhluboka nadechnout a podívat se na ni zblízka.

Pozvání do studia přijal Jan Šilar – terapeut, který prošel výcvikem přímo u zakladatele transpersonální psychologie a objevitele holotropního dýchání Stanislava Grofa. Grof je v oblasti psychologie a psychiatrie světoznámý, zároveň ovšem poměrně kontroverzní.

Jan Šilar vysvětlil, v čem může rozšíření vědomí pomoci člověku, kterého něco trápí nebo prochází vnitřní krizí. Ve stavu holotropního vědomí se člověku jako vize a symboly otevírá jeho nitro. Samotná vize jej pak může dovést k tomu, že začne přemýšlet o svém životě jinak.

Petr Wagner v biblickém okénku poodhalil, proč někteří křesťané vnímají tuto praxi jako nežádoucí. Co když na vás z vašeho podvědomí vykoukne leviatan?

Playlist:
Prodigy – Breathe
Helios Creed – Hyperventilation
Modest Mouse – Whenever You Breathe Out, I Breathe In
Figurines – The Air We Breathe

autoři: Petr Wagner , Jakub Ort , Jan Škrob
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.