Himalayan Dalai Lama: Hudba pro nás znamená prostor

26. září 2016

Himalayan Dalai Lama nominovala do Czechingu Bára Alex Kašparová: „Objevila jsem je asi před rokem. A už tehdy mě velmi nadchl jejich profesionální výstup, který měl jak dramaturgii, která fungovala v prostoru, tak projekci, která dobře korespondovala s náladou. Na svojí hudební vizi hodně pracují a mají poměrně velké ambice, rozhodně by nechtěli zůstat jen na české scéně. Jsou čistě instrumentální, takže je nelimituje jazyk. Své kompozice jsou navíc schopni modifikovat a hrát živě. Jsou hodně aktuální a opravdu na sobě makají.“ Pro své favority můžete hlasovat na rozhlas.cz/czeching. Vyhlášení vítězů a koncert všech nominovaných proběhne 27. září v budově Českého rozhlasu.

Vybavujete si vaše první nahrávání?
Naše první nahrávání jako projektu Himalayan Dalai Lama proběhlo na podzim v roce 2015 a jednalo se o nahrávání naší debutové desky. Udělali jsme si takový malý „bedroom studio“ na chalupě uprostřed Vysočiny a na týden jsme se ode všeho uzavřeli. Pro nás to je asi nejlepší způsob, jak něco dotáhnout do finální podoby, protože tam nejsou žádný rušivý elementy, můžeš kdykoliv od toho odejít nebo naopak k tomu sednout uprostřed noci. I když s tím byla spousta práce, tak to zároveň pro nás byl odpočinek. Potom jde na výsledku poznat, že sis ten celý proces užil.

Jak přemýšlíte o hudbě? Co pro vás znamená?
Hudba pro nás znamená prostor, ve kterém se neustále pohybujeme. Ať už jde o samotný skládání, hraní, nebo poslech desek všemožných žánrů při cestě na koncerty.

Co jste se od sebe navzájem naučili?
Pokud pomineme technický věci a hudební teorii, tak především trpělivost a vzájemný respektování se. Ono to vlastně ani jinak nejde, když s někým trávíš takový množství času a potřebuješ se dopracovat nějakého výsledku.

Cítíte se být součástí nějaké scény?
Těžko říct, scéna s elektronickou hudbu u nás moc zaběhlá není. Ale tak zároveň se nemůžeme tvářit, že do české scény nepatříme.

Jak vnímáte českou hudební scénu, je tu vůbec něco takového, má nějaká specifika?
Česká scéna je specifická tím, jak je malá, v podstatě se dá říct, že se vesměs všichni nějak navzájem znají nebo aspoň o sobě vědí. Spíš se nám zdá, že se vytváří uzavřený komunity v rámci té ,,české scény”, který moc nekomunikují s ostatními.

Pomáhá vám někdo s organizací vaší „kariéry“? Oslovil vás třeba už někdo, že by vám pomáhal s bookingem?
Samozřejmě kolem nás pár lidí bylo a je, kteří nám nějak pomohli, co se týče hudební „kariéry“, ale jinak jsme si organizačně všechno dělali sami. Momentálně máme jenom člověka, který nám dělá cz/sk booking, a do budoucna bychom potřebovali rozjet hlavně zahraniční booking.

Jaká pomoc by se vám hodila při budování vaší hudební kariéry?
Kontakty a finanční prostředky, a to především osobní kontakty, ty jsou nejdůležitější.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s publikem?
Nejde to úplně generalizovat, ale reakce byly zatím jenom pozitivní, ať už to bylo od lidí, kteří elektronickou hudbu poslouchají, nebo od někoho, kdo s tím nemá žádnou zkušenost.

Sledujete, jak se o vás mluví a píše? Zaujaly vás nějaké recenze, dostali jste nějakou zajímavou zpětnou vazbu?
Snažíme se sledovat většinu věcí, co o nás vyjde, především teda na sociálních sítích. Potěšila nás určitě recenze (dokonce dvě) a zařazení jako deska týdne na Radiu Wave, tam byla ta informační a kritická hodnota na vysoké úrovni. Jinak jsme rádi za zpětnou vazbu přímo od lidí, když za náma přijdou po koncertě nebo napíšou zprávu na Facebooku.

Chystáte se vydat desku? Pokud ano, jak to budete chtít pojmout?
Vzhledem k tomu, že jsme vydali desku tento rok na jaře, tak v blízké době něco podobného nechystáme. Materiálu máme sice dostatek, ale spíše to projde selekcí spolu s novými věcmi, které bychom rádi vydali na EP v průběhu podzimu. Chtěli bychom to nahrát s více živými nástroji, především co se týče perkusí. Nosič by byl nejlepší vinyl, ale to už teď dělá taky každý, takže hlavně aby se to nějakým způsobem dostalo mezi lidi. Vše ostatní se bude odvíjet od toho, až budeme mít hotovou finální nahrávku a jak s ní budeme spokojení, protože vydávat něco, za čím si nestojíme, je hloupost.

autor: Mary C
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.