Hospitality mají trable a kulhají v cizím stínu

14. únor 2014

Téměř přesně dva roky po vydání eponymního debutového alba přichází brooklynské indie trio Hospitality v čele se zpěvačkou a kytaristkou Amber Papini s dalším počinem. Deska Trouble ale víc než cokoli napovídá, proč jsou Hospitality řadovým interpretem labelu Merge, a ne jeho výstavním kouskem.

V souvislosti s druhou deskou Trouble mluví kapela o čtvrtém spoluhráči, kterého ve výpisu členů ani na koncertním pódiu nepotkáte. Je jím prý totiž ticho. To Hospitality zřejmě inspirovalo a donutilo je přemýšlet o sobě samých, prostředí i vlastních limitech. V souvislosti s Trouble ale tato vyprávěnka zní spíše jako nepříliš originální PR, neboť o výrazné práci s tichem nemůže být v tomhle případě vůbec řeč.

Nejvýraznějším trackem alba Trouble je Last Words. Monotónní střídání kopáku a snareu v kombinaci s jemnými elektronickými ozvuky a lehce drásavým kytarovým sólem dodává skladbě příjemně nostalgickou atmosféru. Až na houpavou Going Out, která by byla vhodným podkresem pro nějaký krátkometrážní noirový film, a hořkosladkou obrazotvornost v Rockets and Jets ale deska mnoho nenabídne. Balady Sunship a Call Me After, které uzavírají desítku písní, navíc umocňují pocit, že album Trouble postrádá vnitřní soudržnost, a je tak spíš sbírkou postupně nahraných skladeb než uceleným počinem.

Je otázkou, zda lze vůbec v tradičním nástrojovém složení kytara-basa-bicí vymyslet v roce 2014 něco neotřepaného. Ani sugestivní ženský vokál, který v uplynulé dekádě citlivě využívaly skupiny jako Land of Talk, Forget Cassettes nebo Speedy Ortiz, nevytrhne Hospitality z kulhavé chůze v cizím stínu. Trouble není určitě špatným albem, jako štít proti zubu času by ale potřebovalo víc odvahy a méně žánrové kýčovitosti.

03061600.jpeg

Úsporné kytarové aranže, lehká melancholie a texty zvýrazňující senzibilitu Amber Papini – to je kombinace, kvůli které slunce nezasvítí. Hospitality si určitě své publikum našli a druhá deska jim fanoušky nezapudí, snadná zaměnitelnost s ostatními interprety škatulky indie pop jim ale pozici jednoznačně ztěžuje.

Hodnocení: 55 %
Hospitality – Trouble (Merge Records, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.