Houstone, máme problém, hraje to moc rychle. Cesta za kořeny jižanského rapu pokračuje

Další díl našeho subžánrového speciálu o jižanském rapu nás zavedl do Houstonu. Dnešní menu? Paul Wall, Slim Thug, Bun B a mnoho dalších.

V našem nepravidelném seriálu o subžánrech rapu jsme se v minulosti vypravili do Memphisu, do světa phonku, za zvukem crunku nebo kořeny dirty southu. Je tedy na čase přidat na pomyslnou mapu další důležité místo, které formovalo současnou rapovou scénu: město Houston.

Právě zde se od osmdesátých let 20. století potkávalo mnoho rapových hlav, které definovaly zvuk jihu – pomalé beaty s výraznými melodiemi často převzatými z gospelů či blues. A jako vstupenku do hudebního světa Houstonu jsme pro vás vybrali ty největší ambasadory a otce zakladatele: čekají vás Pimp C, Paul Wall, Z RO, Scarface, Bun B, Fat Pat, Big Moe či Trae Tha Truth. Hudba jede pomalu a kvalitně.

Co jsou to swangas? Jak udělat z auta šperk? A proč jsou v Houstonu tak pomalí? Dozvíte se ve Scéně s Opakem Dissu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.