Hudebník Robert Kříž aka Bob Bleedy vydal svůj debut. Inspirací byl rozpad kapely i vztah s otcem

16. listopad 2022

„Všechno vzniklo v létě roku 2020. Tehdy se stala spousta okolností. Jedna z nich byla rozpad kapely JayRõ, kterou jsem měl s Yashou. Pak samozřejmě covid a taky jsem opouštěl školu v Berlíně. To léto jsem trávil doma u rodičů. Byl tam trochu konflikt s tátou ohledně mé budoucnosti a dalších osobních věcí, které se nikdy nevyřešily. Roli v tom hrála i má vlastní identita. Souboj s tím, kde vězí moje subjektivní pravda,” popisuje vznik nové desky sám autor.

Za projektem Bob Bleedy stojí v Berlíně usazený hudebník Robert Kříž. Jeho debutová deska Codependers vyšla 29. září pod labelem ODDITY Records. „Název mě napadl poté, co jsem na internetu přišel k definici slova kodependence. Hrozně mě to zaujalo. Jedna z těch definicí říká, že je to závislost jednoho člověka na druhém pro vlastní pocit identity. Že můj vztah ke druhému člověku mě samotného definuje, vysvětluje.

Jak bude vystoupení sólového hudebníka vypadat živě na pódiu? „Když jsem tu desku dělal, využíval jsem všechny možnosti. Použil jsem spoustu nástrojů, digitálních softwarových synťáků i samplů, aniž bych měl tolik muzikantů, kteří by mi to živě zahráli. Takže jsem to na pódium musel udělat trochu jinak. Naživo je pro mě důležitá dynamika, bubeník byl ta první věc. Druhý nástroj je kytara a já jsem se rozhodl, že budu pouze zpívat s mikrofonem. Chci tančit a komunikovat s publikem, uzavírá Robert.

Kdy můžete zajít na křest nové desky Codependers? A kdo tvoří doprovodnou kapelu Boba Bleedyho? Poslechněte si celý rozhovor s hudebníkem Robertem Křížem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.