Hygge, lykke, deky, svíčky. Jak být v pohodě podle Seveřanů

28. říjen 2020

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které pro ně znamená svět, uvítaly jen samy sebe a navzájem si ujasňovaly pojmy jako hygge, wabi sabi a lagom. O co vlastně jde? O různé způsoby, jak dosáhnout spokojeného života. A na to Buchty slyší.

Nejprve se obě ženy zaobíraly tím, která z nich poctivěji dodržuje životní styl hygge. Ivana říká, že vůbec, protože nevlastní dostatečné množství dek. Zuzana sice deky má, ale nájemní smlouva jí zapovídá používání svíček, takže hygge požadavkům prostě nemůže dostát.

Buchty také probraly, co by si daly do hygge krabičky poslední záchrany – Ivana zvolila činku a Zuzana čedar. Pak si obě uvědomily, že jsou svými protiklady – Ivana má úplně minimalistický byt i ledničku a Zuzana je zase hromadička.

Opomenuty nezůstaly ani termíny lagom a wabi sabi, které také vyznávají pohodu a nacházení půvabu v nedokonalosti a všednosti, a Zuzana se pochlubila tím, že pravidelně zdraví starou paní na balkoně.

Nebyly by to ale Buchty, kdyby nezaběhly úplně mimo téma: Zuzana tedy ještě popsala salámovou metodu řešení problémů a pak už obě moderátorky mohly odejít do svých útulných domovů.

Chcete si vzpomenout na to, jak jste se zachumlali do pletené deky, ale štěstí vám to navzdory očekáváním nepřineslo? Pusťte si do duše a uší aktuální díl Buchet a zjistíte, že nejste jedinými nespokojenými bytostmi na Zemi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.