I bílí rappeři stárnou. Eminem slaví padesátiny

17. říjen 2022

Eminem, vlastním jménem Marshall Mathers, je dnes už ve světě rapu legendou. Jeho cesta za slávou ale nebyla vůbec jednoduchá. Po neúspěchu první desky vytvořil svoje alter ego Slim Shady a pod křídla si ho vzal slavný producent Dr. Dre. Pak už jeho cesta na vrchol nabrala raketovou rychlost. Získal 15 cen Grammy, Oscara, prodal miliony alb a významná rapová jména ho dodnes řadí mezi nejlepší MCs všech dob.

Jeho kontroverzní texty, komentování americké politiky i téma rodinných problémů mu pomohly zpopularizovat rap pro celou jednu generaci a v padesáti je žijící rapovou legendou. I díky tomu se Eminemovi podařilo oslovit široké publikum převážně dospívajících posluchačů.  „Eminem byl srozumitelnej i člověku, kterej umí jen školskou angličtinu. Nevyužívá totiž žádnej výraznej slang. Taky si myslím, že v tý době nic takhle tvrdýho v éteru komerčních rádií nebylo,“ říká redaktorka Tereza Havlínková.

17. října je to 50 let, co se narodil rapper Eminem. Co stálo za jeho úspěchem a jak ovlivnily texty Slim Shadyho dospívající mládež?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.