I hodně ukrutná hudba může způsobovat čistou radost, ví zakládající člen Zu Massimo Pupillo

6. březen 2024

Italský hudebník Massimo Pupillo je nejčastěji připomínán jako zakládající člen kapely Zu – nezdolného kolosu, který spojil hardcorovou hutnost se zvukem extatického saxofonu, aby se na posledních deskách vydal cestou až kontrastně klidného ambientu. Do tohoto příběhu zapadá i album pod hlavičkou Zu93, na kterém se italské trio spojilo s Davidem Tibetem. Pokud ovšem jde o tvůrčí cestu samotného Pupilla, který v Zu hraje na baskytaru, bavíme se pořád jen o velmi úzkém výseku.

Objem spoluprací Massima Pupilla totiž jako by neznal hranice, zahrnuti jsou tu Tony Buck (The Necks), Mats Gustafsson (Supersilent) anebo Thurston Moore. Aktuálně se kromě sólové tvorby věnuje projektu Becoming Animal a také spolupracím se synťákovým mistrem Thighpaulsandrou – klíčovou osobností formativních Coil.

„V současnosti je hudba v mém životě už všudypřítomná, tvořím v podstatě každý den. Pracuji vždy na několika věcech najednou a díky tomu ty věci zůstávají svěží,“ říká ke své tvůrčí náplni Massimo. „Nikdy se nespokojím jen s jednou metodou, s jedním přístupem,“ dodává.

„Už před pár lety jsme nahráli další materiál,“ zmiňuje Massimo možného nástupce alba A Pot of Powdered Nettles od kapely Laniakea, kterou tvoří spolu s Danielem O’Sullivanem. Něžná nahrávka má v jeho tvůrčím portfoliu zvláštní místo. Čím to? Poslouchejte Modeláře.

Jak vznikla spolupráce s Lubošem Rezkem aka Rouilleux? Co mu daly koncerty kapely Fugazi? Vadilo mu někdy, že je spojován primárně s tvrděkytarovou kapelou? Hostem Modelářů byl všestranný italský hudebník Massimo Pupillo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka