I zločinci mohou pro druhé něco dobrého udělat, říká Frederikke Aspöck, režisérka tragikomedie Falešně

14. listopad 2019

Snímek Falešně je severskou černou tragikomedií, ve které se hlavní hrdina snaží najít pevnou půdu pod nohama ve vazbě, kde se ocitnul pro podezření z investičních podvodů. „Chtěla jsem ukázat, že i zločinci mohou mít jinou stránku osobnosti než tu kriminální, že mohou přes svou temnou minulost pro druhé udělat něco dobrého,“ říká dánská režisérka Frederikke Aspöck, jejíž nový film má premiéru v českých kinech v rámci zahajovacího dne přehlídky Severský filmový podzim.

Vzhledem k tomu, že v Dánsku není možné natáčet přímo ve vězení, vyrazila režisérka společně se scenáristou filmu Larsem Husumem do věznic před samotným natáčením. V rámci rešerší se dostali mimo jiné i na izolovanou jednotku, kde byli pedofilové nebo muži, kteří znásilnili ženy. „Takové lidi si člověk přeje mít co nejdál od těla, ale my jsme si s některými z nich opravdu dobře popovídali. Byli to docela fajn lidé, pokud samozřejmě odhlédneme od těch hrozných zločinů, které spáchali. A proto jsem v rámci sboru chtěla ve filmu ukázat, že i zločinci mohou mít jinou stránku osobnosti než tu kriminální, že všichni lidé mohou pro někoho druhého něco dobrého udělat a znamenat,“ vysvětluje Frederikke Aspöck.

Pěvecký sbor je ve filmu Falešně hlavním hřištěm pro rozehrávání důležitých dějových situací v podobě sporů, které mezi sebou hlavní hrdinové vedou pro vězeňské prostory velmi atypickým způsobem – nikoliv fyzickou silou, ale pomocí hudby, lsti a inteligence. „Ten sbor je v podstatě obrazem naší společnosti. Je tam vedoucí a členové, kteří se pod něj řadí, a někdo může roli zneužít a využít ve svůj prospěch a jiný to zase s ostatními může myslet upřímně,“ zdůrazňuje režisérka.

Jak vypadal casting na snímek Falešně? Proč si představitel hlavní role, herec Jacob Lohmann ve chvíli, kdy mu režisérka řekla, že si ho vybrala, myslel, že to je „skrytá kamera“? Poslechněte si celý rozhovor s dánskou režisérkou Frederikke Aspöck!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.