Ian McEwan - Na Chesilské pláži

10. březen 2008

Britský spisovatel Ian McEwan se v současnosti hodně proslavil díky filmu na motivy jeho románu Pokání. Zároveň ale nedávno vyšla i další kniha tohoto autora s názvem Na Chesilské pláži. Pokud rádi čtete, může vám při rozhodování o zařazení kniho do vašeho seznamu pomoci recenze od našeho kolegy Ondřeje Píši.

Ian McEwan ve své knize s názvem Na Chesilské pláži vpraví příběh dvou mladých novomanželů Florence a Edwarda. Jejich velká láska se zhroutí během pár minut při svatební noci. Děj se totiž odehrává na počátku šedesátých let - tedy před pomyslným startem takzvané sexuální revoluce. Proto, když došlo na milostný akt, všechny představy hlavní dvojice o v uvozovkách "čisté lásce" se zhroutily. Tolik ve zkratce k ději.

Na knize s názvem Na Chesilské pláži se dají vyzdvihnout hlavně dvě věci: brilantní jazyk autora a výborná sevřenost děje. Všechny odbočky mají svou funkci, navíc McEwan nerozmazává nedůležité detaily, o to víc poukazuje na detaily zásadní. Čtenář tak má po přečtení knihy doopravdy stísněný pocit. Poměrně volné tempo zezačátku se totiž ukazuje jako skvěle promyšlené. Zvlášť v porovnání se strhujícím závěrem.

Mimo vcelku dobrého čtenářského zážitku nabízí kniha i vhled do britské společenské situace na počátku šedesátých let. V knize se objevuje trauma z rozpadu impéria, upjatost starší generace a částečně stále přetrvávající frustrace i hrdost z druhé světové války.

Kniha Iana McEwana Na Chesilské pláži rozhodně stojí za přečtení. McEwan nepřekvapil - pouze potvrdil své kvality - a to mu stačí!

autor: opí
Spustit audio