INI Gallery propojuje umění s každodenností

14. září 2011

Některé části uměleckého světa fungují jako uzavřený systém, do kterého se zvenčí proniká celkem obtížně. Jedním z kanálů, který se snaží svět umělců a umělkyň propojit s každodenním životem, je projekt INI Gallery.

INI Gallery je galerie, která vlastně žádnou galerii nevlastní. Pokud si tedy pod pojmem galerie představíme bíle vymalovaný, pravoúhlý prostor, ve kterém visí na zdech umělecká díla. INI totiž funguje hlavně jako virtuální internetová galerie. Jak celý nápad vznikl, mi vysvětlila jedna ze zakladatelek INI GalleryKarina Kottová.
Poslechněte si s ní rozhovor uvnitř příspěvku!

Při výběru umělců, které bude INI Gallery zastupovat a prezentovat (a to nejen na svém webu), byl kladen důraz hlavně na pestrost a rozmanitost. Ve vybrané pětici jsou proto jak malířky, tak konceptuální umělci: „Z malířů je to Jana Babincová, Anežka Hošková a Vladimír Houdek. Za umělce, kteří pracují s více médii, je to Klára Jirková a Jan Pfeiffer.“
Od počátku se INI Gallery rozhodla nespojovat své působení s jedním konkrétním prostorem. Karina Kottová vysvětluje, že si raději vybírají různé netradiční místa, protože chtějí, aby se umění dostalo k širší veřejnosti v nejrůznějších formách a podobách.

02434806.jpeg

S otevíráním umělecké sféry vůči „běžné společnosti“ souvisí i projekt UMakArt, který s INI Gallery úzce souvisí. „Platforma UMakArt je koncept workshopů s mladými umělci, na které může přijít kdokoliv. Mladé umělce se tak snažíme interaktivní formou představovat širší veřejnosti,“ vysvětluje Karina Kottová.
INI Gallery má pochopitelně i svou komerční stránku a prodává díla umělců, které zastupuje. Karina Kottová ale zdůrazňuje, že i v tomto aspektu jejich práce jim jde hlavně o propojení umělců s laickou veřejností. Umění by se podle Kariny nemělo v žádném případě prodávat jako rohlíky na krámě.

02434815.jpeg

Setkat se s vybraným umělcem, navštívit jeho ateliér nebo s ním pobesedovat můžete díky INI Gallery i v případě, že si žádné umělecké dílo zakoupit nechcete, ale máte třeba jen zájem se o daném umělci dozvědět víc informací.

Umělecké díla, která jsou součástí INI Gallery, si můžete prohlédnout na webu galerie inigallery.cz.

Spustit audio